EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Край на "вечните длъжници"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Край на "вечните длъжници"

mail12:52 | 20.11.2020прегледи 537 коментарикоментари 0


За дълговете на физическите лица се въвежда 10-годишна абсолютна погасителна давност, реши окончателно Народното събрание. Така се дава възможност физическо лице, изпаднало в невъзможност да погасява задълженията си, да започне процедура по обявяване на фалит или да се освободи от дълговете след изтичане на въпросния срок. Давността обаче няма да важи за дължими издръжки, трудови възнаграждения и обезщетения по Кодекса на труда. Защитени са в достатъчна степен и интересите на кредиторите предвид дългия срок, в който могат да съберат вземанията си.

С изтичането на давността кредиторите няма да имат право принудително да изискват погасяване на даденото задължение, като така се слага край на т.нар. "вечни длъжници". Давността няма да се прилага и при вземания за непозволено увреждане, неоснователно обогатяване, издръжка, трудово възнаграждение, обещетения по Кодекса на труда, както и при вземания по приватизационни сделки и по повод имущество, реституирано по реда на нормативен акт.

Законовата поправка няма да важи и за вземанията от търговската дейност на едноличните търговци или физически лица - съдружници в дружеството. Давността няма да тече и докато трае съдебният процес за вземането, с цел да се избегне умишленото забавяне на делата.

При заварените случай, десетгодишната давност ще започва да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо. При висящо изпълнително производство давността ще започва да тече от първото действие по изпълнението, а когато такова не е образувано - от деня на влизане в сила на акта, с който е признато вземането. Поправката беше направена от един от вносителите на законопроекта Искрен Веселинов, с цел да се избегне злоупотреба от страна на кредиторите.

В първоначалния вариант законопроектът гласеше при висящи изпълнителни производства, давността да започва да тече от деня на образуването му. "Това би позволило при недобросъвестност на кредитора, в рамките на преходния период на закона, да преустанови изпълнителното производство и да започне ново, като на практика да удължи с 10 години давността.", аргументира нуждата от поправка Веселинов./БНР, 24 часа

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1857