EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кр. Стефанов: НАП не опъва чадъри

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кр. Стефанов: НАП не опъва чадъри

mail12:40 | 18.07.2011прегледи 749 коментарикоментари 0


Знам за твърденията на господин Танов, че в "Лукойл" нямали измервателни уреди и затова може да ги затворят. Това е изцяло в компетенцията на Агенция "Митници". Това каза пред бТВ изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.
По отношение на данъците те са под постоянен контрол и постоянно текат ревизии там, това може би е най-големият данъкоплатец в България. Около 20% от общите приходи са от "Лукойл". В последните години наистина беше най-големият данъкоплатец.
Физическото лице – най-голям данъкоплатец не го знам, но 22-ма души са докарали над 10 млн. лева приходи, което е резултат отново на засилените контролни действия. Само за една година са декларирали 22-ма души такива високи доходи. Допреди това по време на кризата се декларираха по около 1 млн. лева от всеки, добави Стефанов.
Във връзка с доклад, от който се вижда, че държавата ни е назад с 620 млн. лева, Стефанов коментира, че това не е таен доклад. "Това е информация, която всеки месец предоставяме на Министерството на финансите. Тези данни са предоставени като информация към 30 май - сумата беше такава като очаквано неизпълнение в годишен аспект. 320 млн. според нас са грешно планирани, може би и заради това госпожа Митрева си отиде от НОИ.
Когато става въпрос за изпълнение на ДДС трябва да се имат предвид общо НАП и Агенция "Митници", потвърждаваме, че ние ще изпълним сумата. Само за един месец в резултат на контролните действия сме наваксали около 42 млн. Общо данъци и осигурителни вноски ще изпълним на 96% от планираното, което на общия план на макробюджета не би трябвало да е кой знае какъв проблем, уточни Стефанов.
Той каза, че измамите с ДДС са общоевропейски проблем. "В Европа 12% са данъчните измами, ние не се различаваме като процент в България и ние се движим между 10 и 12%. Има един обобщен доклад изготвен от МВР, ДАНС и НАП по повод доклада, надявам се тази седмица да бъде представен на премиера и на вицепремиера.

В него се очаква за последните 2 години да се види какви акции са направени, какъв е ефектът и това, което предстои да се направи. За съжаление при горивата и зърното са най-сериозните проблеми, там се укриват най-много данъци", подчерта директорът на НАП.
"Столът ми винаги се клати, никой не се е родил вечен, още по-малко пък вечен директор на НАП. Със сигурност се справям с работата, защото резултатите го показват. Последните оценки на вицепремиера Дянков са в положителна посока. Но и винаги има какво да се направи в НАП", каза Стефанов.
По отношение на изказване на Симеон Дянков, че НАП едва ли не прикрива бизнесмени, богаташи, не ги санкционира, Стефанов каза, че знае за това изречение. "На централно ниво НАП не е опъвала чадър, над когото и да е. Знаете случая с проверката на вицепремиера Цветанов и семейството му. На местно ниво има физически лица, които се занимават с нелегален бизнес и там обществото ги знае, но никой не проявява активност, защото ги е страх.
Затова може би остана такъв привкус, че на местно ниво хората, занимаващи се с нелегална дейност, остават незасегнати. Това обаче не е само проблем на НАП. Средната работна заплата в системата на е около 600 лева. Редовите инспектори получават около 400-600 лева, което е крайно недостатъчно за рисковете, които носят. Аз с тези обиколки, които правя в страната се опитвам да ги мотивирам. На местно ниво хората ги е страх, но създадохме ресурс за борба с данъчните измами, имаме си вътрешни канали, по които могат да съобщават за каквито и да е нередности. След проверките и ревизиите ще станат на централизирано ниво. Всеки месец имаме реализация на акция срещу ДДС - измамници. Когато държавата показва, че има воля, няма страшно. Почивка няма да има", категоричен бе Стефанов.
Той подчерта, че има сериозен риск по отношение на осигурителните вноски. "Една голяма част от работещите, особено по Черноморието, са или изцяло без трудови договори, или с трудови договори на 4-часов работен ден, а те работят по 8 по 12 часа. Според нас 80% от тези договори са нереални, така че започва проверка на всички тези фирми, тя вече тече проверката. Извън санкцията на Главна инспекция по труда, които са до 15 000 лева, вече доначисляваме с лихви, плюс административни санкции, плюс това, че НАП ще проверява и ще диша във врата постоянно на такива фирми с нарушения.
За по-високите осигуровки, винаги има апетит от работодателите да крият, но сме наясно с тази ситуация. Приоритет през тази година на НАП ще бъде точно осигурителното законодателство, защото там е най-големият проблем – 320 млн. лева са от грешно планираните осигурителни вноски", категоричен бе директорът на приходната агенция.
За проверката на вътрешния министър Цветан Цветанов, Стефанов каза, че умишлено не се интересува сега от това. "Проверката продължава и ще стане в срок. Ако искахме да опъваме чадър, проверката щеше да е приключила още на онзи етап", поясни Красимир Стефанов.
По повод проверките на изпълнителите – певци, хора на изкуството, Стефанов каза, че Васил Найденов отишъл при него и казал, че през цялото време си е мислел за участията му, за песните, данъците са му били последна грижа. "Но за много хора това е било последна грижа и затова държавата сега е на този хал - няма пари за пенсии, за здраве, за образование", каза директорът на НАП.
Основният проблем е, че НАП е мегаагенция, има огромен брой бизнес за проверяване, а кадровата обезпеченост е много малка - 230 ревизора контролират над 100 000 фирми, подчерта Стефанов. /БГНЕС

 


Тагове: НАП, данъци
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157