EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Коя е формулата на успеха на ТИЗ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Коя е формулата на успеха на ТИЗ?

mail17:15 | 12.09.2023прегледи 415 коментарикоментари 0


Хората, постоянството и работата заедно на бизнеса и всички институции! Това е ключът към успеха на Тракия икономическа зона /ТИЗ/, обясни инж. Пламен Панчев, създател на най-големия индустриален парк в Източна Европа, по време на работно посещение на служители от Община Бургас.

„Но ако нямахме подкрепата на общините, върху чиито територии се развива ТИЗ, нямаше как да се случат нещата“, казва  инж. Панчев. Той допълни, че съвместната работа с Димитър Иванов, кмет на Община „Марица“ и неговия екип по обособяването в момента на 10 000 дка територия за най-големия индустриален парк в България, част от ТИЗ, със сигурност ще привлече първата милиардна инвестиция в страната.

Защото в Европа само ние останахме без такава. Когато заработи тук инвеститор от подобен мащаб, той дава пример и увлича и други. А и създава партньорства с местните фирми. Например, Либхер има 76 български доставчика на детайли за производството. 

Инж. Панчев посочи и друг важен аспект от работата на екипа на ТИЗ – социалния. Изграждането на общежития за работещите в някои заводи вече е факт, както и медицински център в зона Марица. А в открития през 2019 г. Център за професионално обучение Тракия преподаватели от Университета по хранителни технологии водят практиката на ученици от 5 гимназии от Област Пловдив.

Създателят на ТИЗ изтъкна и изключителните заслуги на кмета на Марица за създаването на 3 училища в общината с професионална насоченост – първото е за селскостопански кадри в с. Маноле, второто в с. Калековец. Сега предстои и в с. Бенковски – за машинни оператори. 

3 милиарда евро инвестиции за 25 години е привлякла ТИЗ в своите 5 подзони, чрез които са открити 45 000 нови работни места, припомни накратко фактите Катя Стайкова, директор на „Клъстер Тракия икономическа зона“.

Сдружението си е поставило за цел да обедини бизнеса, образованието и науката, за да може в страната да заработи приложната наука, за създаването на високотехнологични български производства с достойно заплащане на труда в тях. Тук инвестират над 200 фирми. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg