EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Кофас прогнозира растеж за Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кофас прогнозира растеж за Китай

mail07:40 | 04.05.2020прегледи 8122 коментарикоментари 0


Китайската икономика не само успява да се възстанови бързо след епидемията от коронавирус, но се очаква да покаже темп на растеж от 4% през 2020 г., прогнозира Кофас, международна компания, лидер в управлението на риска. Въпреки ситуацията, китайското правителство е уверено по отношение на своите икономически цели. В страната са предприети  проактивни мерки, които да ограничат въздействието от шока на пандемията и по този начин да подпомогнат икономиката на страната да продължи да расте.

Комунистическата партия на Китай предвиждаше ръст от 5,6 %, като настъплението на COVID-19 ограничи постигането на този резултат. Въпреки това се очаква правителството да съумее да ограничи шока, в резултат на което да бъде постигнат ръст на икономиката за 2020 г.

„Създаденият по-устойчив модел на растеж, воден от потреблението, би могъл да доведе до благоприятен ефект през първата половина на 2021 г. Това би позволило на китайското правителство да постигне целта си, което несъмнено ще даде положително отражение не само върху Китай, а и върху останалите икономики по света.“, сподели управителят на Кофас, Пламен Димитров.

Въпреки, че икономиката е изправена все още пред предизвикателства, китайските власти предприемат действия за компенсиране на въздействието на пандемията и постигане на стабилизация и растеж. Народната банка на Китай (PBOC), например, въведе намаляване на лихвите. Независимо от гъвкавостта, осигурена от тези решения, ще бъде необходимо държавата да прибегне до агресивно парично и фискално облекчаване, за да постигне консолидация на своята икономика. 

За разлика от 2009 г., маневрите, които властите биха могли да направят са много по-ограничени. Така например, валутните резерви (FX) не са достатъчни за покриване на изходящите потоци това би могло да окаже амортизационен натиск върху китайския юан. На фискалния фронт допълнителните инвестиции в инфраструктура ще увеличат задлъжнялостта на местно ниво, което ще доведе до натиск върху банковия сектор и силно задлъжнелите корпорации. В този контекст е възможно и увеличение на просрочените облигации и корпоративна несъстоятелност както и усилията за преструктуриране в банковия сектор. Като се има предвид деликатният баланс, който ще се изисква, шансът за неправилно прилагане на фискални политики  е по-висок от всякога.

 


Тагове: Кофас, Китай
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1860