EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Костов:1.5 млрд.лв. по-малко приходи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Костов:1.5 млрд.лв. по-малко приходи

mail14:45 | 03.06.2014прегледи 871 коментарикоментари 0


В първите три месеца приходите, които държавният бюджет е събрал, са по-малко, отколкото приходите през първото тримесечие на миналата година, каза за БНР Иван Костов, ръководител на Лабораторията за управление на риска при НБУ.
И изоставането е в големите суми, които се събират - от данък добавена стойност и от акцизите. Това, което върви като изпълнение и през април също точно повтаря прогнозата, която нашата Лаборатория даде в края на миналата година. Направихме прогноза, че приходите няма да бъдат изпълнени с 1,2 милрд. - 1,5 милрд. лева. Правителството би трябвало сега, след изборите, да актуализира своя бюджет, за да не се налага да реже "на парче". Препоръката ни е да се вгледат в изпълнението на бюджета внимателно и тогава ще се види, че нещата са притеснителни.
Според Костов основната причина да се стигне до намаляващи приходи е, че в прогнозата, включително и в коригираната, МФ се успокои и даде прогноза за много високо изпълнение на реалния бюджет, което няма как да се стигне. Може да се мине и без актуализация, но това упражнение ще бъде много болезнено, защото в края на годината ще трябва да се отрежат разходи, които не бива да се третират по този начин.
„Няма никакво основание за паника за изпълнението на бюджета. Изпълнението на приходите и помощите по консолидираната фискална програма към края на април е на ниво 30,5% от годишните разчети - то е по-високо в сравнение със същия период на миналата година, когато е било 30,4% от заложеното". Това коментира министърът на финансите Петър Чобанов в интервю, цитирано от МФ.
Приходите нарастват със 165 милиона лева спрямо тези в края на април 2013 г., уточни министър Чобанов. „Бюджетният дефицит е в рамките на планирания 1,5 милиарда лева за годината, а към края на април е в размер на 864 милиона лева" - допълни още финансовия министър. Голяма част от дефицита се дължи на по-доброто усвояване на еврофондовете, което вдига разходите с 514 милиона лева -това са средства за бизнеса, а оттам и за хората, но тези пари ще бъдат възстановени от Брюксел, заяви министър Чобанов.
Във връзка с управлението на държавния дълг министър Петър Чобанов е категоричен, че „от края на май 2013 г. до края на 2013 г. дългът се е увеличил с 550 милиона лева" и няма ударно увеличение на дълга.
В заключение министър Чобанов коментира, че „очаква по-добро изпълнение на приходите през втората половина на годината като ефект от работата на звеното за фискален контрол и обратното начисление на ДДС за рискови стоки, а в момента невъзстановеното на бизнеса ДДС е на рекордно ниско равнище за последните 7 години и възлиза на 160 милиона лева към края на май".

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg