EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Костов: Невъзможни са икономии от 900 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Костов: Невъзможни са икономии от 900 млн. лв.

mail17:30 | 13.05.2010прегледи 1048 коментарикоментари 0


Плановете на правителството за икономии от 900 милиона са невъзможни за осъществяване, те ще бъдат изпълнени частично, прогнозира за БНТ в „Деня започва” Иван Костов, лидер на ДСБ.
Според него допълнителните разходи, които смята да предприеме правителството ще се добавят към натрупания дефицит в края на годината. Въпросът е как да се финансира дефицитът. „Не бива да се пипа фискалният резерв повече”, каза Костов. Резервът има неприкосновен обем – там са Сребърният фонд, резервът на НЗОК, както средства за различни фондове и държавни институции. Позицията на Синята коалиция е коректив на опита да се прави политика с дефицита. „Актуализацията му на бива да предшества пускането на еврооблигациите”, подчерта Иван Костов и добави, че „актуализацията е прочитане на кризата от правителството”.
Костов каза, че отговорните за държавата политици трябва да виждат фискалния риск и да се опитат да го преодолеят. Сблъсъкът с пика на кризата наближава и „пътят към грешките е много широк”. Костов заяви, че сините подкрепят правителството в борбата му с организираната престъпност, но изрази съмнения в искреността на подкрепата на „Атака”. „Безкористната подкрепа не може да бъде безусловна”.
Иван Костов пожела на премиера да засили реформите, защото без тях се опорочават добрите първоначални намерения на правителството.

 

Същевременно вчера Костов препоръча правителството да емитира облигации на европейския свободен пазар за около 1 млрд. евро и да не пипа повече фискалния резерв.
Обръщаме внимание на огромния риск, който крие неизпълнение на намерението да се съкратят бюджетните разходи допълнително с 900 млн. лв, заяви на пресконференция лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов. Никога текущите разходи не са били съкращавани толкова драстично и този показател може да не бъде постигнат, предупреди той.
Синята коалиция прогнозира превишаване на бюджетния дефицит, който може да достигне 5% на касова основа. Като първа стъпка сините предлагат емитиране на еврооблигации след сондиране с техни евентуални български купувачи. След това да бъде проведена актуализацията на бюджета в края на тази сесия на НС като се отчетат реалните последици от кризата и въздействието й върху бюджета. Накрая, заяви Костов, трябва да се направят стъпки за подготовка за сключване на споразумение с МВФ.
Такова споразумение е абсолютно необходимо предвид нежеланието или неспособността на министрите от кабинета да започнат да осъществяват необходимите реформи, което ще има за резултат този превишен бюджетен дефицит, коментира още Костов.
Бързият влак идва срещу страната и трябва да се реагира навреме, предупреди той.
Бившият премиер и финансов министър разясни още, че фискалният резерв има неприкосновена част (около 4 млрд. лв.), която не дава възможност да бъде използвано повече от това, което вече е използвано. Оперативната част в момента, според данните на коалицията, е около 2 млрд. лв и ще се окаже недостатъчна за покриване на дефицит от 5 процента.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg