EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Костов за ядрените "лъжи на Станишев"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Костов за ядрените "лъжи на Станишев"

mail13:00 | 14.01.2013прегледи 769 коментарикоментари 0


Иван Костов, лидер на ДСБ, в интервю за предаването „Здравей, България” на Нова телевизия по повод поканата му към Сергей Станишев за дебат преди референдума за ядрената енергетика /със съкращения/.
 

Водещ: Няколкократно поканихте лидера на БСП Сергей Станишев на телевизионен дебат, в крайна сметка ще се случи ли това?
Иван Костов: За каквото и да се хванем от казаното от господин Сергей Станишев ние не получаваме отговор. Ето, например…
Водещ: Той гостува тук и миналата седмица и пак продължава да твърди, че централа ще струва не повече от 6,2 милиарда, при условие, че външния оценител е оценил 22 милиарда.
Иван Костов: 6,2 милиарда евро.
Водещ: Да.
Иван Костов: Но това е само реакторите. Освен тях трябва да се построят хранилище за тръбата на радиоактивно гориво. Освен това трябва да се изгради инфраструктура за приблизително 2 милиарда евро. Нови далекопроводи, защото там няма как да се свържат с централата. Тоест всички разходи обобщени са 20 и, надхвърлят 20 милиарда във всички случаи по всички оценки. Но, вижте, два въпроса, които те бягат като от огън, тези, които събраха подписите. Първият въпрос е свързан с това – къде е той като министър-председател господин Сергей Станишев решил да складира отработеното ядрено гориво, защото то трябва да се складира вече в България, къде, в коя община? И на този въпрос трябва да се даде отговор, защото хората трябва информирано да гласуват, тъй като ние сега…
Водещ: Трябва да стане ясно преди референдума.
Иван Костов: Разбира се, ние готвим социологическо проучване, в което наред с въпроса „За” ли сте изграждането на нова ядрена електроцентрала или „против”? Втори въпроса да бъде: „Съгласен ли сте във вашата община да бъде погребано отработено висорадиактивно ядрено гориво – съгласен ли е или не?” Нали знаете как ще приключи отговорът на този въпрос. Дори без да сме социолози сме абсолютно сигурни, че никой няма да иска в неговата община отработеното ядрено гориво.
Водещ: Аз знам, че вие сте твърд привърженик на референдумите заради това, че народът може да каже гласа си. Свидетели сме на много абсурди обаче около „Белене”, включително и на това, което казахте за отработеното гориво, гората нямат информация за този референдум. Сергей Станишев много иска да построи централата, Бойко Борисов не иска да я постои, обаче продължи да строи едно известно време да налива пари, после се случиха въпросните обрати. Какъв е смисълът от този референдум сега?
Иван Костов: Първо нека преди референдума да погледнем само за миг какво се случи на 20, 23 и 24 април в дните преди БСП да вземе решение да събира подписи, за да видим върху какво се базира идеята да се съберат подписи. В тези дни последователно Румен Овчаров, Сергей Станишев и Петър Димитров излизат с бомбастичното твърдение, че централата в АЕЦ „Белене” е в състояние да произведе за 60 години 200 милиарда евро печалба, подчертавам това дебело, защото това е казано буквално от всички един от тях в тези три дни преди да вземат решението за референдум. Абсурд е това, това е нагла лъжа да се твърди, че може централата да произведе такъв огромен приход, че от него да остане 200 милиарда евро за 60 години.

Водещ: Според разчетите на БСП тя ще се изплати за 10 години.
Иван Костов: Абсолютно невъзможно, това беше доказано и от министъра. Ние искам той да застане срещу мен и да обясни от къде ще дойдат тези 200 милиарда. Защото знаете ли какво се случва на дебатите? Петър Димитров казва: „Не, това не е печалба. Това е общият приход.” Опитвате се да измъкнат от тази лъжа, с която започнаха строителството. Референдуми, връщам се към вашия въпрос, се правят когато честно е поставен въпросът пред обществеността, когато не са подведени хората да подпишат с една огромна лъжа, каквато е 200 милиарда печалба. Защото, вижте, по тяхно време „Козлодуй”, който има 2000 мегавата беше на загуба, в момента той, миналата година, последната отчетена счетоводна година има 50 милиона печалба. Как при 50 милиона печалба ще произведе за 60 години 200 милиарда? Това са хора, които разчитат, че българският избирател, тези хора, които са подписали въобще не могат да смятат с големи числа.
Водещ: Според проучванията на социолозите от „Сова Харис” цитирани миналата седмица превес в общественото мнение взимат тези, които са „за” строежа на атомна централа. Съотношението е 44 процента „за” 22 процента против. Изненадан ли сте от такава висока подкрепа? И понеже вие се срещнахте с хората в различни градове, какво всъщност е настроението на хората, които видяхте?
Иван Костов: От Бойко много интелигентно разбиране и влизане в проблема съществена помощ на инициативния комитет в тези, например, с тази теза 200-те милиарда /…/ предложиха включили се към инициативния комитет организация в Пловдив. Защото те са разшифровали всичко и са доказали, че за да стане това, извинявайте ще се върна отново на този въпрос, но цената трябва да бъде 0,37 лева при сегашните 0,054 лева на „Козлодуй” и освен това държавата трябва да купува горивото, а не АЕЦ-а да покрива текущите разходи, а не АЕЦ-а и да осъществява задължителните ремонти. Това се получава. Можете да си представите за какво колосално подвеждане става въпрос. Тоест от такава силна подкрепа, интелигентно разбиране влизали в проблеми до много тежки дебати, каквито бяха в „Козлодуй”, където трябваше да убедим хората. Защото те накрая разбраха, че при една консумация от 3000 мегавата в нормалните месеци пролетно, есенни, летни не може да има 4 блока по 1000 мегавата, защото едните 1000 мегавата няма къде да отидат. Освен това България има много други мощности основани на български въглища, много други централи, в които са студени мощности.
Водещ: Съвсем накратко на финала на тази тема в нашия разговор: ГЕРБ премина на вашата позиция изненадващо. В петък дори, след като каза три пъти „не” премиерът обяви „Референдумът е безсмислен и ако отговорът е „да” нищо няма да се промени”. Какво ще се случи, ако хората кажат „да” на развитието на ядрена енергетика и строежа на нова централа?
Иван Костов: Това не е вярно точно. Това не е точно така, както го е казал господин премиерът, защото ако хората преобладаващо гласуват с „да” и има над 20 процента участие този въпрос ще се реанимира, ще се върне отново в пред правителството за решаване. То ще трябва да го разглежда отново и ако това правителство не е на господин Бойко Борисов, а на Сергей Станишев тази кражба гигантска, която руската и българската енергийна мафия са организирали в „Козлодуй” ще продължи, не че ще построят АЕЦ в следващите 7 години, защото там няма стратегически инвеститор. Най-силното опровержение на лъжата за 200 милиарда е, че ако някъде в света се мернат 200 милиарда веднага ще се впуснат десетки стратегически инвеститори, които да ги вземат. Но никой не идва в България, което означава, че тези 200 милиарда ги няма, има 50 милиона печалба на „Козлодуй”. Всички виждат, че с такава малка печалба даже не може да се откупи инвестиция от над 20 милиарда лева.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165