EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Косово по пътя към ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Косово по пътя към ЕС

mail12:05 | 21.03.2018прегледи 5319 коментарикоментари 0


Евродепутатът Андрей Ковачев - зам-председател на Групата на ЕНП за разширяването, обсъди с косовския министър на външните работи Беджет Паколи визовата либерализация за страната и реформите, които Косово извършва. Косово е една от страните от Западните Балкани - част от приоритетите на българското Председателство на ЕС. През май месец София ще бъде домакин на среща на върха ЕС - Западни Балкани.

Беджет Паколи, вицепремиер на Косово, министър на външните работи

Първо, много съм щастлив, че се запознах с Андрей Ковачев. Зная, че той е приятел на Косово и имахме няколко въпроса за обсъждане - визовата либерализация за Косово, за реформите в Косово, за предстоящата среща на върха в София. Обсъдихме много въпроси и съм доволен от срещата с г-н Ковачев, надявам се, че ще продължим контакта с него.

ВЪПРОС: Знаете, че Западните Балкани са един от приоритетите на българското Председателство. Смятате ли, че то работи добре? Че има напредък по тази тема?

БЕДЖЕТ ПАКОЛИ: Да, Косово е много, много доволно от това. Косово трябва да бъде напълно интегрирано. За първи път българското Председателство каза: “Всички или никой”. Ние - и шестте страни - се надяваме да успеем. Косово е благодарно на българското Председателство, което се справя много добре, и на всички приятели в България. Ние се познаваме, България познава Косово, защото България беше една от първите държави, които признаха Косово и на практика го подкрепя навсякъде - и Председателството, и премиера, и сега - в Брюксел.

Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ

Косово също е част от Западните Балкани, така че не може тази част да остане черна дупка и да е отново част, която излъчва нестабилност. В интерес и на Европейския съюз, и на страните около Косово е да има напредък в Косово, да се работи за европейската интеграция и на Косово, в контекста - разбира се - и на намирането на решение между Белград и Прищина и затова по време на срещата в София през май месец да има положителни сигнали към всички страни от Западните Балкани.

Междувременно, Андрей Ковачев разговаря в Брюксел с албанския премиер Еди Рама и му благодари за подкрепата за Закона за националните малцинства, който за първи път призна съществуването на българско малцинство в Албания. Албанският премиер подчерта, че е благодарен на България за усилията, които полага за ускоряване процеса на присъединяване на Албания към Европейския съюз:


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg