EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Косово: 500 българи искат статут на малцинство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Косово: 500 българи искат статут на малцинство

mail15:10 | 30.05.2018прегледи 1644 коментарикоментари 0


Около 500 етнически българи, живеещи в Косово внесоха петиция в парламента на страната, в която настояват за официално признаване на българската общност. Петицията е подписана от етнически българи, живеещи в районите на областите Гора и Жупа, а документът беше официално представен на косовските власти от организацията "Обединени българи в Косово от Гора". Очаква се скоро парламентът на Косово да я разгледа и да вземе решение дали българската общност да бъде добавена сред останалите официално признати. Евродепутатът Андрей Ковачев, който дълго време работи по темата, и по-рано този месец разговаря с косовския премиер, с въшния министър и председателя на парламента, определи събитието като историческо.

На картата е показано къде в Косово живеят етнически българи (участъците в червено): zoom_sss

Интервю с Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, зам-председател на Групата на ЕНП в ЕП

Г-н Ковачев, какво представлява подписката, която беше внесена днес и кой точно я внася?

Андрей Ковачев: Това е един справедлив и демократичен акт, който - ако бъде удовлетворен - показва, че наистина политическата класа на Косово има желание да спазва демократичните принципи и Косово да върви към европейска интеграция. Това ще бъде и последователност по отношение на българските общности на Западните Балкани. След признаването на българското малцинство в Албания е логично и нашите сънародници, които са от другата страна на границата - в Косовска Гора и в Жупа, също да бъдат признати.

Ако косовските власти признаят официално съществуването на българско малцинство това какво променя? Практически до какво води?

Това е един процес, който - бих казал - е исторически. С десетилетия, ако не със столетия, тези хора не са имали възможност да се самоопределят свободно. Сега, когато наистина има шанс този регион да загърби противопоставянето, дискриминацията, идеологии, които са ни разделяли, свободно да се самоопределят такива, каквито желаят да бъдат или такива, каквито тяхната семейна, историческа памет им диктува.

Но какви права ще имат?

Както на всички други косовски граждани - свободното право да се самоидентифицират като българи и съответно тези от тях, които имат желание, да получат български паспорти, българско гражданство могат да заявят в България това свое желание. Официалният статут дава също и много други права, като право на медии, на обучение на собствен език, политическо представителство в парламента, включително в съответните държавни органи, но това вече зависи от самата активност на нашите представители там.

Преди няколко седмици разговаряхте в Европейския парламент с министъра на външните работи на Косово г-н Пацоли. Тогава стана ли въпрос за признаването на българско малцинство от Косово?

Да. И тогава, и на всички срещи, които ние водим с представители на Косово, не само от страна на депутатите в Европейския парламент, но и от страна на българското правителство, българският министър-председател, винаги поставяме въпроса за нашите сънародници в Косово и че е исторически справедливо те да бъдат официално признати като такава национална общност. Моето убеждение, увереност е, че след историческия успех, който имахме с признаването на българското историческо малцинство в Албания, в регионите на Албания Мала Преспа, Голо бърдо и Гора през миналата година, скоро ще можем да се поздравим с подобен успех и в Косово, в регионите на Косово Косовска Гора и Жупа, където са предимно нашите сънародници.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888