EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Корупцията по света. България на 69-то място

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Корупцията по света. България на 69-то място

mail09:10 | 27.01.2016прегледи 806 коментарикоментари 0


Колко корумпирана е България? Тя се нарежда на  69-о място, като събира 41 точки сочат данните от доклада международната неправителствена организация "Трансперънси интернешънъл" за корупцията по света, съобщава АП. От региона на Балканите  Румъния е на 58-о място с 46 точки, както и Гърция, която също е на 58-о място с 46 точки.

Корупцията в публичния сектор продължава да е сериозен проблем в световен мащаб, но страните, при които има подобрение, са повече от тези, при които се наблюдава влошаване показва още докладът.

Той съдържа годишен индекс на "Трансперънси" за възприятието за корупция по света. Дания за втора поредна година е начело в списъка като държавата, смятана за най-малко корумпирана, с оценка 91 при максимална възможна оценка 100. Сомалия и Северна Корея са в другия край на листата с оценка 8. Те са съответно на 167-о място.
САЩ и Великобритания са с най-добрата си оценка в историята на измерванията. САЩ са се изкачили с една степен на 16-та позиция с резултат 76, а Великобритания е напреднала до 10-о място с 81 точки. Тя споделя тази позиция с Люксембург и с Германия. В челната десятка на индекса, на позициите от 2 до 9 са съответно Финландия (90 точки), Швеция (89 точки), Нова Зеландия (88 точки), Холандия (87 точки), Норвегия (87 точки), Швейцария (86 точки), Сингапур (85 точки) и Канада (83 точки).
Индексът на организацията се базира на експертни мнения за корупцията в обществения сектор, които взимат предвид редица фактори като това дали правителствени лидери в дадена страна са държани за отговорни заради корупцията или си остават ненаказани, дали обществените институции отговарят на нуждите на гражданите, дали се възприема, че подкупите предоминират в дадена страна.
Според "Трансперънси интернешънъл" има още много да се желае в областта на борбата с корупцията в Европа и в Централна Азия, въпреки че доста страни от тези региони са в челната десятка на индекса. В едни от лошо представилите се в индекса страни като Полша (30-о място с оценка 62), Унгария (50-о място с оценка 51) и Турция (66-о място с оценка 42) политиците и техните приближени все повече взимат контрол държавните институции, за да укрепят властта си, отбелязва още организацията в доклада си.
В Азербайджан, Казахстан, Русия и Узбекистан и в други страни правителствата ограничават, ако не и напълно потъпкват гражданското общество и свободните медии, посочва още организацията.
Русия е на 119-о място, което споделя с Азербайджан, Гвияна и Сиера Леоне. Всички тези страни имат 27 точки. Миналата година Русия имаше 29 точки, така че тя отчита малко подобрение, тъй като миналата година тя беше на 136-о място.
Бразилия, обхваната от голям корупционен скандал, засегнал държавната петролна компания Петробраз, бележи най-голям спад в тазгодишния индекс и пада с 5 точки до 38 точки. Това отвежда страна по-надолу със 7 позиции в класацията до 76-о място в сравнение с миналата година, посочва Ройтерс.
В страни като Гватемала, Шри Ланка и Гана активисти и защитници на гражданските права са работили усилено, за да изкоренят корупцията, посочва още организацията, цитирана от АП
Като цяло две трети от 168-те страни в индекса са с под 50 точки, а средната оценка е 43 точки. Въпреки това "Трансперънси интернешънъл" казва, че е добър знак това, че 64 страни са подобрили оценката си, а само 53 са отбелязали спад. Останалите не са се променили в сравнение с миналата година, отбелязва организацията, цитирана от АП.
От сраните от групата БРИКС освен Русия и Бразилия, Китай е на 83-о място с 37 точки, Индия - на 76-о с 38 точки място и Южна Африка на 61-о място с 44 точки, допълва Франс прес.
В дъното на индекса освен Северна Корея и Сомалия попадат и Судан (165-о място с 12 точки), Афганистан (166-о място с 11 точки), Ирак (161-о място с 16 точки) и Сирия (154-о място с 18 точки), допълва Франс прес.
 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg