EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Корупцията най-висока от 10 години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Корупцията най-висока от 10 години

mail18:54 | 09.07.2009прегледи 665 коментарикоментари 0


SS24045Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представи анализ, част от книгата "България в международните класации".
Една от най-впечатляващите констатации е, че страната отбелязва най-слаби резултати в борбата с корупцията, образованието и конкурентноспособността на икономиката.
От 1998, откогато България фигурира в световната класация по този показател, през 2008 страната ни е отбелязала световен прецедент като се е върнала осем години назад в борбата с корупцията. Причините според анализаторите от ИПИ се коренят в липсата на ефективни антикорупционни мерки, законодателството, в разпространението й и сред висшите управленски нива и в организираната престъпност.
Друга класация показва, че българските ученици са на последно място в ЕС по математика, на предпоследно място по четене и на последните места - с Румъния, по природни науки, каза Георги Ангелов, който представи резултатите от изследване на три образователни индекса - PISA - за грамотност на 15-годишни ученици при четене, математика и природни науки, TIMSS - за тенденциите в образованието по математика и природни науки при осмокласници, и PIRLS - оценяващ грамотността при четене на ученици в 4-ти клас. С показаните резултати България бележи четвърти най-голям спад в света, каза Ангелов.
Според индекса за икономическа свобода на фондацията "Херитидж" и на вестник WSJ България се нарежда на 56-о място в света от общо 183 анализирани страни и на 26-о място в Европа. Изследването на този индекс показва отново влошаване до края на 90-те години и подобрение след това. Подобрение има при паричната, фискалната и търговската свобода, най-зле остават областите "права на собственост", "корупция" и "големина на правителството", каза Георги Ангелов.



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg