EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Корпоративното кредитиране в ЦИЕ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Корпоративното кредитиране в ЦИЕ

mail09:00 | 09.11.2011прегледи 451 коментарикоментари 0


Общият обем на кредитите в целия регион на Централна и Източна Европа възлиза на около 1,120 млрд. евро, което представлява 7.5% от общите кредити в Еврозоната, показва анализ на Райфайзен рисърч. За разлика от това, номиналния БВП на ЦИЕ представлява около 24% от БВП на Еврозоната. Показателите кредити спрямо БВП също така предполагат значителен потенциал за застигане от страна на банковите сектори в ЦИЕ. Все пак, анализът на Банковия сектор в ЦИЕ подчертава, че е трудно да се обвързва дългосрочната перспектива за ръст на кредитите с подобни фактори, които отразяват делът на кредитите и средното за Еврозоната. Всъщност, според авторите на анализа, Еврозоната може да не бъде идеалната база за сравнение за всички страни в ЦИЕ (най-малко през следващото десетилетие).
Общо, активите на банковия сектор в Централна и Източна Европа възлизат на около 1,940 млрд. евро към края на юни 2011 г., което съответства на 5.5% от общите банкови активи в Еврозоната. При номинален БВП на Централна и Източна Европа от 24% от БВП на Еврозоната, показателят активи към БВП в ЦИЕ е далеч под настоящото средно ниво в Еврозоната от 330% от БВП.
Ръстът на кредитите в ЦИЕ през 2010 г. се ускори, като това се отрази в данните на банковите сектори в региона и на водещите банки. Уникредит, Ерсте, РБИ, Сосиете Женерал и Интеза Санпаоло отбелязаха ръст на кредитите. Данните за първите шест месеца на 2011 г. показват слаб растеж на кредитната активност в ЦИЕ. Това се отнася най-вече за тези страни, за които 2010 бе трудна година (Унгария, Словения и Украйна). Вземайки предвид настоящите тенденции в кредитирането, които могат да бъдат малко или повече устойчиви, ръстът на кредитите в еврово измерение за цялата 2011 г. се очаква да бъде 9.5% в Централна Европа, 7% в Югоизточна Европа и 13% в страните от ОНД.
От гледна точка на бизнес сегментите - кредитиране на домакинствата и корпоративно кредитиране, настоящата кредитна активност се съсредоточава в сегмента корпоративно кредитиране. Корпоративният сектор в ЦИЕ все още се възползва от цикличното възстановяване в Еврозоната и световната икономика през 2010 и първото полугодие на 2011 г., докато вътрешното търсене остава по-ниско в повечето икономики в региона. Изглежда, че е останал достатъчно потенциал за корпоративното кредитиране в ЦИЕ, което е значително под значението на този сегмент за финансовия сектор в Еврозоната (50-70% от БВП).
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg