EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Корпоративните мениджъри в САЩ с нови заплати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Корпоративните мениджъри в САЩ с нови заплати

mail19:45 | 11.06.2009прегледи 607 коментарикоментари 0


leader_21Властите в САЩ подготвят нови ограничения на размера на заплащането на корпоративните мениджъри, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
Става дума преди всичко за приемане на нова законодателна норма, която би дала на акционерите на всички публични компании правото да изразяват мнението си по въпроса за равнището на заплащането на мениджърите при годишни задължителни гласувания, чиито резултати обаче няма да имат задължителен характер.
Друга законодателна инициатива на администрацията цели да бъде засилена самостоятелността а корпоративните комисии по въпросите за заплащането на ръководството и гарантирането на тяхната независимост от висшата корпоративна администрация.
Въпросът за заплащането в частния финансов сектор напоследък придоби в САЩ ясно политическо звучене. Редица експерти изразиха мнение, че алчните финансисти от Уолстрийт до голяма степен са виновни за надуването и в крайна сметка за спукването на борсовите балони, довело до кризата.
С решение на Белия дом сега се въвежда поста "върховен координатор" по въпросите на заплащането на висшето корпоративно ръководство. Този пост ще заеме вашингтонският юрист Кенет Файнбърг.
Говорителят на Белия дом Робърт Гибс съобщи пред журналисти, че засега Файнбърг ще контролира заплатите на седем компании, получили "спешна помощ" от хазната. Това са Ей Ай Джи (AIG), Ситигруп (Citigroup), Банк ъв Америка (Bank of America), Дженерал мотърс (General Motors Corp.) и Крайснел (Chrystler LLC) плюс двете финансови подразделения на автомобилостроителните групи.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg