EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Корпоративни новини от света

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Корпоративни новини от света

mail15:15 | 28.04.2014прегледи 1711 коментарикоментари 0


Продажби

Nokia съобщи, че е приключила продажбата на подразделението си за мобилни телефони и услуги на Microsoft, предаде Асошиейтед прес. Сделката е на стойност 5,44 млрд. евро ($7,5 млрд.). Продажбата слага край на всички мобилни телефони на Nokia, която изгуби в надпреварата при смартфоните от Samsung, iPhone на Apple и по-евтините производители в Азия. Финландската компания ще се съсредоточи върху мрежи, картографски услуги, технологично развитие и лицензи. Очаква се тя да представи бъдещите си планове при обявяването на финансовите си резултати за първото тримесечие на 29 април - последният финансов отчет, който ще включва затрудненото подразделение за мобилни устройства и услуги.

Швейцарският производител на фармацевтични продукти Novartis продава ветеринарното си подразделение на американския гигант Eli Lilly в сделка за $5,4 млрд., като това ще засегне 15 000 негови служители, предадоха световните агенции. Novartis ще купи и някои активи за онкологични продукти от GlaxoSmithKline за $14,5 млрд. с перспектива да придобие още активи на стойност до $1,5 млрд., ако успее да премине някои важни етапи, отбелязва АП. Групата ще прехвърли на GlaxoSmithKline производството си на ваксини, с изключение на антигрипните, за $7,1 млрд. плюс процент от приходите. Двете компании създават и нов съвместен бизнес за здравни грижи.

Печалби

Чистата печалба на Microsoft е била малко под $5,7 млрд. за периода януари-март, което е със 7% по-малко спрямо същия период миналата година, се посочва в оповестения снощи финансов отчет на компанията, цитиран от ДПА. Има спад на печалбата, въпреки че през февруари за нов главен изпълнителен директор бе назначен Сатя Надела. Приходите за периода са останали без промяна - $20,4 млрд.

Американският автомобилостроителен гигант Ford Motor Co. отчете спад от 39% на печалбата си за първото тримесечие след свиване на продажбите и приходите на най-важния пазар - Северна Америка, предаде Асошиейтед прес. Форд е спечелил $989 млн. или 24 цента на акция за периода януари-март спрямо $1,64 млрд. или 41 цена на акция година по-рано. Компанията не е покрила очакванията на Уолстрийт. Анализаторите, анкетирани от FactSet, прогнозираха печалба от 31 цента на акция. Приходите на автомобилостроителя леко са се повишили до $35,9 млрд. и са над очакванията. Световните продажби са нараснали с 6% до близо 1,6 милиона. Северноамериканският бизнес на компанията обаче е бил засегнат от разходи от $100 млн., свързани с лошото зимно време, включително за доставки на части. Заделени са и $400 млн. по гаранции за ремонт на предишни модели. Печалбата преди облагане в Северна Америка е намаляла с 37% до $1,5 млрд.
Междувременно стана ясно, че президентът и главен изпълнителен директор на Ford Алън Мълали ще подаде оставка тази година. Според източник на Bloomberg постът на Мълали ще бъде зает от Марк Филдс, който в момента е директор по производствените въпроси в компанията. Обявяването на оставката може да стане още на първи май.

Японската компания за електроника Panasonic Corp. е на печалба за изминалата финансова година, което се случва за първи път от три години, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Положителният резултат се дължи на спада на курса на йената, на световното икономическо възстановяване и мерките за намаляване на разходите, уточни компанията. Чистата печалба на корпорацията за финансовата година, приключила на 31 март, възлиза на 120,4 млрд. йени ($1,18 млрд.) при загуба от 754,3 млрд. йени преди година. Оперативната печалба е била 305,1 млрд. йени, което е с 89,6% повече спрямо предишната финансова година. Продажбите са нараснали с 5,9% до 7,74 трилиона йени. За тримесечието януари-март Panasonic отчита чиста загуба от 122,6 млрд. йени спрямо загуба от 130,4 млрд. йени през същия период миналата година.

Американската верига за бързо хранене Burger King отчете по-висока печалба за първото тримесечие, тъй като намаляването на разходите е компенсирало слабите продажби в САЩ, предаде Асошиейтед прес. Веригата от Маями уточни, че световните продажби са се повишили с 2%, включително растеж от 0,1% в САЩ. McDonald's и Dunkin' Donuts също отчетоха не особено впечатляващи продажби за първото тримесечие на годината. За първото тримесечие Burger King е спечелила $60,4 млн. или 17 цента на акция. Без да се включват еднократните разходи печалбата е 20 цента на акция, а очакванията на Уолстрийт бяха за 19 цента. Приходите са спаднали до $240,9 млн., докато анализаторите очакваха $241,3 млн.

Мениджмънт

Fiat Chrysler обяви, че ще произвежда три нови модела Jeep в Китай за местния пазар, който е най-голям за Джип-овете извън САЩ, предаде Асошиейтед прес. Производството, което ще стане чрез разрастване на смесеното дружество с Guangzhou Automobile Co., се очаква да започне в Гуанчжоу през 2015 година. В комюникето на Fiat Chrysler се посочва, че през 2013 година са продадени над 731 000 коли от модела Jeep, а през март - рекордните 85 000. Китай е най-големият пазар за Jeep извън САЩ с пласирани близо 60 000 коли миналата година.

Върховният съд на САЩ се отнесе строго към гиганта на напитките Coca-Cola заради етикет на плодов сок, който според един от съдиите подвежда потребителите за процентното съдържание, предаде Франс прес. Могъщата група беше изправена пред съда по жалба на калифорнийския производител на плодови сокове PomWonderful, който обвинява конкурента си, че "въвежда потребителите в заблуждение" за един от соковете Minute Maid - една от марките на многонационалната компания от Атланта - с етикет "Нар и боровинка" ("Pomegranate Blueberry"), който всъщност съдържа едва 0,5% сок от тези плодове. Решението на съда се очаква в края на юни.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg