EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Коридор 8 - част от нов Европейски транспортен коридор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Коридор 8 - част от нов Европейски транспортен коридор

mail18:15 | 05.07.2022прегледи 644 коментарикоментари 0


България подкрепя включване на отсечката от Паневропейски коридор 8 София-Скопие-Дуръс в обхвата на предложения нов Европейски транспортен коридор "Западни Балкани", като част от протичащата ревизия на Трансевропейската транспортна мрежа. Това се случи в рамките на съвместна среща на министрите на транспорта на ЕС и страните от Западните Балкани, провела се в рамките на Дните за свързване на Европа в Лион, Франция.

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов посочи предимствата от подобно включване, сред които са насърчаване на европейската интеграция на Западните Балкани, създаване на интермодална връзка между Черно и Адриатическо море и поставяне на транспортната система в региона в съзвучие с европейските приоритети за устойчивост и развитие на железопътния транспорт. България и в бъдеще ще продължи да осъществява активна комуникация между ЕС и Република Северна Македония и Албания по тези въпроси.

В допълнение заместник-министър Върбанов подписа поредното издание на Заключенията на министрите на държавите от Дунавския регион за ефективност на водния път, рехабилитация и поддръжка на инфраструктурата на река Дунав. В тях се подчертават важността от ефективно драгиране на р. Дунав за осигуряване на целогодишна плаваемост, включително с оглед на войната в Украйна и произтичащата от това нужда за превоз на украинска селскостопанска продукция през дунавските пристанища.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg