EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кооперации дават по 1 000 лв. заплата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кооперации дават по 1 000 лв. заплата

mail15:30 | 22.10.2012прегледи 684 коментарикоментари 0


Плевен,Малин Решовски, БТА
Земеделските кооперации в България обработват 17% от земята, в тях членуват 75% от земеделските производители у нас, коментира Васил Петров - член на националния управителен съвет на Съюза на земеделските кооперации.
Макар и малко на брой някои кооператори напускат кооперациите, примамени от високите цени на земята - 700-800 лева на декар, по която я изкупуват големите арендатори, каза Васил Петров, който е и председател на земеделската кооперация "Съгласие" в плевенското село Крушовица. Той смята, че условия за земеделие у нас са по-благоприятни за големите арендатори, но кооперациите ще оцеляват като се променят и проявяват повече грижа към своите членове.
Васил Петров е сред най-дългогодишните председатели на земеделски кооперации в Плевенско. Петдесет и две от своите 78 години работи в областта на земеделието - 18 стопански години е председател на кооперацията в Крушовица - от нейното основаване. Разказва, че в Крушовица раздават два пъти в годината рента на всичките 500 член-кооператори. Отделно от това са актуализирали размера на дивидентите, които са разпределили съобразно притежавания от всеки член дялов капитал. Тази година са раздадени за всеки декар по около 5,50 лв. дивиденти. Като се прибави и рентата от 37 лева, всеки член-кооператор е получил средно по 42,50 лв. за декар земя, предоставена от него за обработване.
Според Петров задължително трябва да се актуализира дяловият капитал и да се раздават дивиденти на членовете на кооперацията. На тях трябва да им се предоставя и земя за лично ползване, смята той. Кооперацията е направена от хората и работи за хората, каза Петров. Въпреки екстремните климатични условия тази година - жега над 42 градуса и продължително засушаване, кооперацията в Крушовица приключва стопанската година с 400 хиляди лева печалба - колкото през миналата, отбеляза Петров. От реализираната печалба през последните години кооператорите са обновили техниката. Разполагат с 13 трактора, половината от тях са с климатици и комптютърни устройства, които допринасят за по-доброто качество на извършваните селскостопански дейности.
Двадесет и четирима са наетите на постоянна работа механизатори. Те са на щат с основна заплата от по 730 лева, със здравни и пенсионни осигуровки - така не гонят норма, а качество на работата, коментира Петров. С премии за добре свършена работа тези мъже месечно получават средно по около 1 000 лева, уточни той.
Земеделецът е пресметнал, че им излиза по-изгодно да наемат комбайни за жътвената кампания. Тази година ожънали за пет дни пшеницата, а слънчогледа - за шест. Получили добри добиви - съответно по 420 и 220 килограма от декар. Успели да продадат реколтата на добри цени, която е над себестойността й - така постигнали добра печалба. Благодарение на нея са построили съвременна складова база.
Според Петров за добивите от голямо значение е, чесами си произвеждат качествени семена за сеитба. Оценителите и окачествителите казват, че най-хубавите семена в Плевенска област за нашите, хвали се той. При сеитбената кампания на пшеницата залагат на високата посевна норма - над 700 семена на квадратен метър. Задължително преди сеитбата са извършили четири обработки на почвата. Разчитат на качествения сорт пшеница, който са избрали - устойчив на зимните студове, на суша и на болести.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160