EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Концепция за раздвижване на „спящите“ акции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Концепция за раздвижване на „спящите“ акции

mail07:10 | 20.01.2019прегледи 1037 коментарикоментари 0


Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане Концепция за личните сметки на физически лица, водени от „Централен депозитар“ АД (ЦДАД) в т.н. Регистър А. Срокът за изразяване на мнения, предложения и становища по нея е 30-дневен и приключва на 15.02.2019 г. и може да бъдат изпращани на e-mail: masspriv@minfin.bg

В Концепцията са разписани конкретни действия за решаване на проблеми, натрупани и обсъждани многократно от инвестиционната общност по отношение раздвижването на „спящите“ акции от масовата приватизация. В нея е предвидено провеждането на широкомащабна информационна кампания, насочена към притежателите на публичнотъргувани ценни книжа. Целта е активизиране на акционерите в рамките на предварително определен срок от 1 година да предприемат действия по прехвърлянето им от лични сметки към подсметки при инвестиционен посредник. След изтичане на този срок акциите, дефинирани като „спящи“, ще се прехвърлят в специално създаден за целта инвестиционен фонд. Срещу книжата си лицата ще получат дялове от фонда, равностойни на притежаваните от тях акции. Предвижда се след изтичане на 5 годишен нормативно установен срок, в случай че лицата продължат да проявяват незаинтересованост, паричните средства, съответстващи на непотърсените дялове, ще бъдат внесени в полза на обществения интерес.

В рамките на предвидената информационна кампания и неактивните притежатели на акции в непублични дружества от масовата приватизация ще бъдат насърчени да активизират своето участие в тях.

Концепцията е разработена въз основа на проведените до момента инициативи - семинари, дискусии и неформални дебати - с инвестиционната общност. Въпросите, засегнати в Концепцията са били обект и на разглеждане от експерти на Европейската банка за възстановяване и развитие в нарочно изследване на подобни проблеми в няколко балкански държави.

На база на Концепцията ще бъдат разработени предложения за законодателни промени, с които да бъдат решени въпросите относно личните сметки на физически лица, водени от „Централен депозитар“ АД (ЦДАД) в т.н. Регистър А.

Концепцията е публикувана в раздел „Документи“> „Концепция за личните сметки, водени от ЦДАД“.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1036