EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Конфликтът в Украйна и продоволствената сигурност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Конфликтът в Украйна и продоволствената сигурност

mail12:05 | 11.05.2022прегледи 875 коментарикоментари 0


Очаква се добивът от следващата реколта от пшеница в Украйна да спадне с поне 35% в сравнение с 2021 г. поради руската инвазия, според сателитни изображения, анализирани от геолокационната компания Kayrros и цитирани от Франс прес.

Конфликтът започна точно преди пролетната сеитба и принуди фермерите да работят под бомбите, а и ограничи достъпа им до гориво. Сателитните снимки показват, че разликата сега в сравнение с обичайните сезони е ясно видима, а това потвърждава прогнозите на анализаторите за съкращаване на добивите.

Изображенията са записани между 14 и 22 април, малко по-малко от два месеца след нахлуването на Русия, от спътника на НАСА Terra, а след това са анализирани от Kayrros.

От компанията са заложили на метода "нормализиран различен вегетационен индекс", по-същество прецизен инфрачервен анализ, който дава възможност да се оцени състоянието на растенията и да се предвидят възможните добиви.

Според тези данни на този етап Украйна е в състояние да произведе 21 милиона тона пшеница през 2022 г., което е с 12 милиона по-малко в сравнение с 2021 г., прогнозира Kayrros.

"Тъй като сраженията продължават и голяма част от производството на пшеница в страната идва от райони на Източна Украйна, където конфликтът е най-интензивен, действителните данни за производство вероятно ще бъдат още по-ниски", предупреждават анализаторите.

"Кампанията за сеитба напредва, като фермерите сеят с каски и бронежилетки, но това е невероятно логистично предизвикателство и вероятно засетите площи ще бъдат по-малки от преди", посочи Дамиен Веркамбр, анализатор в Inter-Courtage, пред Франс прес.

Земеделските производители, които все пак успеят да засеят и приберат продукцията си, ще се сблъскат и с логистични проблеми, тъй като износът с железопътен и шосеен транспорт може да компенсира само минимална част от износа с кораби, който сега е напълно блокиран.

Големите селскостопански сили, включително Европейският съюз, САЩ, Канада и Австралия, обещаха да гарантират световната продоволствена сигурност въпреки сътресенията, причинени от руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес.

"Ангажирани сме да работим заедно, за да гарантираме, че има достатъчно храна за всички, включително за най-бедните, най-уязвимите и разселените хора“, пишат 51 членове на Световната организация по прехраната (ФАО) в съвместно изявление, като същевременно обещават да запазят пазарите на храни отворени.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162