EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Конференция: След кризисните драми в икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Конференция: След кризисните драми в икономиката

mail11:40 | 31.10.2011прегледи 344 коментарикоментари 0


„Иновационно развитие на българската икономика” е темата на научната конференция с международно участие, която Институтът за икономически изследвания на БАН и Съюзът на учените в България организират днес.
Лектори
Председателят на конференцията проф. д.и.н Росица Чобанова от ИИИ на БАН ще стартира обсъжданията с анализ на знанието и иновационния икономически напредък. Формирането на български иновационен модел на развитие в следкризисния период ще бъде в центъра на обсъжданията в първия панел на проявата.
Влиянието на преките чуждестранни инвестиции и европейски фондове върху иновационния процес ще бъде предмет на доклада на доц. д-р Искра Христова-Балканска от Икономическия институт. Учени от ВТУ „Тодор Каблешков” ще представят конкурентоспособността и устойчивото развитие на транспортния пазара и в частност – на наземния транспорт.
За рисковото и институционално инвестиране в иновациите у нас ще говори д-р Райна Цанова от ИИИ на БАН. Колегите й доц. Спартак Керемедчиев, Любомир Димитров, Тодор Градев и д-р Катерина Войчешка ще представят нематериалните активи и обвързаността им с икономическия растеж и реинженеринга на бизнеса чрез финансови нововъдения.
Във фокуса на обсъжданията ще бъде и научният труд на доц. д-р Силвия Трифонова от УНСС, посветен на Седма рамкова програма на ЕС и ролята й за развитието на иновациите.
Вторият панел е посветен на човешкия потенциал и социалната политика в България ката фундамент за създаване на икономика на знанието. човешките ресурси и социалната политика. Доклад за значимостта на работната сила като фактор за развитието на икономиката ще изнесе проф. д-р Искра Белева от ИИИ.
Доц. д-р Победа Луканова от същия институт ще представи статистика на загубата на човешки ресурси поради несъответствие между търсени и предлагани специалности. Приложението на екологичният код на новата обща селкостопанска политика в българското земеделие и скотовъдство ще презентира доц. д-р Пламена Йовчева от ССА.
Участници
Своето участие са потвърдили представители на Мисията на Световната банка в София, както и икономисти от Университета за национално и световно стопанство, Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Лесотехническия университет, Нов български университет, Югозападен университет „Неофит Рилски“, Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков” и Селскостопанска академия, заявиха организаторите.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048