EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

КонтурГлобал:Предоговаряме цените на тока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КонтурГлобал:Предоговаряме цените на тока

mail06:40 | 24.02.2015прегледи 838 коментарикоментари 0


Компанията ContourGlobal, която е мажоритарен собственик на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, съобщи, че е подписала меморандум с НЕК за разбирателство, като така тя потвърди своята готовност да започне разговори с държавната Национална електрическа компания (НЕК) относно възможни изменения на дългосрочния договор, по силата на който централата продава електроенергия на НЕК.
Позицията на ContourGlobal е, че ако подобно споразумение бъде постигнато, същото няма да наруши икономическите параметри на подписания през 2001 г. договор, който направи възможно инвестирането на 650 милиона евро в пълното обновяване на електроцентралата в периода 2004-2009 г. Така тя бе първата голяма въглищна централа в Югоизточна Европа, която работи в съответствие с европейските изисквания за емисиите.
Основните елементи на каквито и да било промени в споразумението за промяна на договора ще включват като необходимо условие пълното изплащане от страна на НЕК на просрочени дължими суми към „КонтурГлобал Марица Изток 3“. В случай на постигане на съгласие за намаляване на цената за разполагаемост, „КонтурГлобал Марица Изток 3“ трябва да бъде компенсирана по начин, който отговаря на всички законови и регулаторни изисквания, казват от компанията.
Енергийната компания счита, че търговското споразумение, сключено между двете дружества, основа за инвестиция от 650 милиона евро, не нарушава националното законодателство, както и която и да е европейска директива. Следва да се отбележи, че в развитите европейски енергийни пазари дългосрочни механизми, гарантиращи възвращаемост на инвестициите, като плащане за разполагаемост и договор за компенсиране разликите между пазарната и размера на инвестицията, се въвеждат с цел стимулиране на нови инвестиции в производствени мощности, които не могат да бъдат привлечени чрез пазарни механизми.
Тарифният дефицит, свързан с ценообразуването на електроенергията в България, който се изразява най-вече в натрупване на значителни дългове в НЕК, е основен проблем за страната и гражданите й, смятат от компанията. Промените в договора между ContourGlobal и НЕК, когато бъдат постигнати, ще са само малка част от преодоляването на този дефицит. Но онова, което е важно и което ние ще подкрепяме, са по-нататъшните усилия на правителството за предприемане и на останалите мерки за намаляване на дефицита и изправянето на крака на сектора, уточняват от компанията.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886