EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Контролират пазара на деривати и къси продажби

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Контролират пазара на деривати и къси продажби

mail16:00 | 06.07.2011прегледи 673 коментарикоментари 0


Три законодателни предложения, насочени към стабилизиране на търговията с деривати, ограничаване на спекулативните практики, свързани с късите продажби, както и за съкращаване на времето, необходимо за въвеждане на схеми за  обезщетения на инвеститорите, получиха одобрението на европейските депутати. ЕП гласува текстовете вчера, преди началото на преговорите по въпроса с държавите членки, съобщи българската пресслужба на ЕП. По отношение на бъдещата директива за схемите за обезщетения на инвеститорите се очакват значителни различия между позицията на ЕП и предстоящото становище на държавите членки, като Европарламентът предпочете да закрие процедурата на първо  четене. Що се отнася до двата текста за дериватите и късите продажби обаче, пленарният вот беше използван най-вече за набиране на голямо мнозинство, което да засили позицията на ЕП в продължаващите преговори с държавите членки. Парламентът има правомощия да решава наравно със Съвета на министрите и за трите законодателни предложения, съгласно процедурата за съвместно вземане на решения.

По-бързо капитализиране на схемите за обезщетения и добавяне на "лош съвет" от страна на посредника като повод за искане на компенсация

Предложеният текст за схемите за обезщетения на инвеститорите, изготвен от Оле Шмит (АЛДЕ, Швеция), включва защита на частните инвеститори в случаи на финансови измами или фалит на инвестиционния посредник, най-вече чрез добавянето на "лош съвет" от страна на посредника като повод за искане на компенсация. Също така, новите правила ще намалят наполовина допустимото време за цялостна капитализация на националните компенсаторни схеми (на 5 вместо 10 години) и ще направят възможно за местните власти, неправителствените организации, както и частните физически лица, да подават молби за компенсация. Приетият текст налага засилена хармонизация на равнище ЕС при формулирането на схемите, както и по-голям финансов принос за инвестиционните посредници, поемащи най-големи рискове. Членовете на ЕП обаче не подкрепиха предложението на комисията по икономически и парични въпроси за вдигане на гарантирания минимален праг на обезщетенията за инвеститорите на 100 000 евро.

Търговия с "голи" къси продажби и суапове за кредитно неизпълнение

Докладът относно късите продажби с докладчик Паскал Канфен (Зелени/ЕСА) включва две основни нововъведения. На първо място той налага сетълмент на непокритите кредитни позиции в края на деня на борсова търговия. Второ, законодателството ограничава изкупуването на договори със суап за осигуряване срещу кредитен риск (credit default swaps - CDS) от страна на притежатели на
свързани държавни облигации или дялове, чието представяне зависи от тези облигации. Такива например са гръцките банкови облигации, които са силно зависими от гръцкия суверенен дълг. Европейските депутати добавиха към текста и изискване, според което трансакциите с къси продажби трябва да бъдат докладвани по-рядко. В същото време депутатите засилиха правилата, за да гарантират, че финансовите санкции имат възпиращ ефект. "Ситуацията с Гърция показва колко належащо е законодателството в тази област. Брокерите, търгуващи с гръцки суапове за кредитно неизпълнение, само подклаждат огъня, тъй като целта им е единствено печалба", коментира Паскал Канфен на дебатите в понеделник.

Сигурност, стабилност и прозрачност на пазара на извънборсови деривати

Проектът за регламент относно извънборсовите деривати, централните контрагенти и регистрите на трансакции цели да внесе повече надеждност, прозрачност и стабилност на пазара на деривати, който беше оценен на около 425 трилиона евро през 2009 година. Информацията за договорите с извънборсови деривати трябва да бъде докладвана на депозитарите и да бъде достъпна за надзорните органи. Също така, договорите с деривати ще трябва да бъдат клиринговани чрез централните контрагенти, което ще намали кредитния риск от контрагента, т.е. рискът от фалит на някоя от страните по договора. Предложението предвижда и ключова контролна роля за новия Европейски орган за надзор на ценни книжа и пазари.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163