EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Контейнери за ненужен текстил + списък с местата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Контейнери за ненужен текстил + списък с местата

mail07:10 | 09.03.2019прегледи 2207 коментарикоментари 0


Столичната община разположи първите 20 постоянни контейнера за текстил на територията на София. Те са част от системата за събиране и третиране на текстилни отпадъци, която Столичната община започна да разработва в началото на 2019 г. Целта е постепенно да се изгради устойчива система за събирането и последващо третиране на този вид отпадъци, подобно на останалите вече изградени и успешно работещи 12 системи за събиране на различни потоци отпадъци в София, включително опаковки, зелени отпадъци, електрическо и електронно оборудване, опасни отпадъци, батерии, акумулатори, излезли от употреба МПС и други.

„През 2018 г. проведохме различни инициативи за събиране на ненужни дрехи от домакинствата, в резултат на които бяха събрани и последващо третирани общи 24.5 тона текстилни отпадъци. Опитът ни през изминалата година показа, че гражданите имат нагласа да изхвърлят разделно и текстилните си отпадъци. Резултатите дадоха основание на кмета в края на 2018 г. да предложи на Столичния общински съвет да започнем да изграждаме система за събиране на ненужния текстил. След като преминахме през необходимите нормативни процедури и беше избран изпълнител за събирането и последващото третиране на отпадъците, сега стартираме с разполагане на 20 контейнера в различни квартали на столицата, като предстои броят им постепенно да се увеличава“, коментира зам.-кметът по екология в Столичната община Йоана Христова при представяне на контейнерите.

Тя напомни, че правилното събиране и третиране на текстилните отпадъци намалява вредното влияние на този вид отпадък върху компонентите на околната среда, включително и върху качеството на атмосферния въздух.

Събраните ненужни дрехи се транспортират до площадки за третиране на текстилни отпадъци, където преминават през процес на разделяне. Годните за повторна употреба се отделят, а негодните текстилни материали се сортират по цвят, изрязват се техните ципове и копчета и се предават както на инсталации за производство на изолационна вата, така за производство на памучни парцали за индустрията.

Текстилните материи, които не са подходящи за директна повторна употреба като дрехи или парцали, както и други отпадъци, отделени в процеса на сортиране (например опаковки), се балират и предават на други компании за правилно рециклиране и оползотворяване.

Вижте пълния списък с местата, където са разположени такива контейнери, в София и други градове.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg