EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Консумацията на растителни продукти у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Консумацията на растителни продукти у нас

mail17:11 | 09.05.2023прегледи 505 коментарикоментари 0


60% от българите са опитвали продукти на растителна основа, а 28% ги консумират редовно. Потребителите на възраст 18-24 години са най-мотивирани да избират продукти на растителна основа, като 62% от тях купуват такива. Това показва скорошно представително проучване за потребителското поведение на българите и флекситариантския начин на хранене, проведено сред граждани на възраст между 18-65 г. Българите предпочитат продукти на растителна основа заради асоциирания с тях позитивен ефект върху здравето.

Друг любопитен факт от проучването е, че вкусът е ключов приоритет за местните потребители при пазаруване на продукти на растителна основа. Данните показват, че повече от три четвърти от потребителите не биха направили компромис с вкуса при избора на стоки на растителна основа.

Що се отнася до консумацията на месни продукти, проучването показва, че месото все още е предпочитаният хранителен продукт сред българите – около три четвърти често консумират месо и млечни продукти, докато само 6% от анкетираните ядат месо по-малко от веднъж седмично или изобщо не ядат.

Какво всъщност представлява флекситарианската диета и спазват ли я българите?
На практика флекситарианството е комбинация от думите „flexi“, което означава „гъвкав“ и „vegetarian“ – „вегетарианство“. Флекситарианската диета представлява вегетарианство, но с възможността потребителите да се наслаждават и на животински продукти от време на време. Флекситарианската диета е на второ място в класацията за най-добри диети в САЩ като прост, здравословен и лесен начин на хранене.

Проучването разкрива нарастващ интерес към флекситарианската диета сред българите, като броят на хората, спазващи този режим на хранене, се е увеличил с почти 10% през последната година. Нарастването на популярността на флекситарианството отразява повишената информираност за ползите от растителното хранене за здравето и околната среда. Проучването установи също, че почти половината от българското население се замисля за въздействието на покупките си върху околната среда. Повечето от хората, спазващи флекситарианска диета, я смятат за здравословен начин на хранене. Освен това проучването показва, че 60% от населението е опитвало продукти на растителна основа, а 28% са редовни потребители (поне 1-2 пъти седмично).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg