EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Конният туризъм настъпва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Конният туризъм настъпва

mail09:01 | 13.08.2018прегледи 759 коментарикоментари 0


с.Бачево, община Разлог, БТА
Конният туризъм привлича все повече българи и чужденци в разложкото село Бачево. Отседнали в района и в близките планински курортни селища Банско, Добринище, Разлог, Баня туристи, както и много любители на конните преходи сред природата пристигат отблизо и далеч, за да изживеят това удоволствие в полите на Рила, край зелената през лятото Разложка котловина с панорамна гледка към другите две емблематични планини, които я ограждат - Пирин и Рила.
Една от първите конни бази в Бачево e създадена през 2000 г. в м. Перивол по идея на Иван Наков. Базата развива семеен бизнес, като в нея задружно работят три поколения, обичащи конете. Това са родителите Иван и Вили и двете им деца Петър и Мария. Най-младите представители на фамилията, ангажирани в отглеждането на конете и развитието на конния спорт и туризъм, са внучките на Иван - Гергана, която е вече третокурсничка по конен спорт в НСА, и тийнейджърката Ванеса. Иван Наков и Петър Наков са професионални инструктори по конен спорт и ежедневно доказват това с голяма отговорност и професионализъм.
Освен лятната конна база в м. Перивол, където се осъществяват програмите от май до септември, домакините се гордеят и с новата си зимна база. Тя е изградена по европейски проект през 2014 г. в покрайнините на Бачево и е отворена за гости и през зимата, когато посетителите могат да изживеят удоволствието на снежната езда с разходки на кон или с шейна сред полето и преходи до съседни села. Мястото е само на шест километра от Разлог и на 12 км - от курорта Банско. То е живописно и с невероятен изглед към Пирин планина и с усещане за простор и свобода.
Новата база разполага с най-съвременна конюшня и с уютна къща за гости и механа. Тук гостите могат да вкусят ароматен горски чай, да се нахранят с традиционни домашни ястия, приготвени по стари рецепти и от продукти, произведени от местни земеделци и животновъди. "Хората обичат естествената храна и продукти, домашния уют", казва по този повод Иван Наков, като допълва, че най-важно е отношението към гостите. На това сякаш е подчинена и цялата подредба и украса на сградата и двора отпред.

До къщата за гости се стига по пътека от камък, оградена с цветна алея, която завършва със зелена арка. Ухаещите растения са се подредили като пъстър шпалир отстрани. В зеленина и цветя е потънала и цялата сграда. Наслада не само за окото са разцъфналите и уханни рози, здравецът и мушкатото. Към тях се прибавят свежестта на тревите и бръшляна, сянката на отрупаната вече с млади гроздове асма...
Домакините разказват, че конната база предлага обучение и езда за начинаещи и напреднали, за възрастни и деца, за хора със специфични нужди. В допълнение към това са и други атрактивни услуги - кулинарни турове, тиймбилдинг, пикник сред природата, стрелба с лък, офроуд приключения, разходка с шейна и файтон. За децата в двора навън край манежа за конете и обучението в езда са изградени кътове за забавления с въжен тролей, пързалки, батут.
Ездата е основното занимание и е с различно времетраене за начинаещите и по-напредналите.

За начало се започва с половинчасови занимания. По-опитните вече ездачи могат да се възползват от възможността за двучасови или еднодневни преходи с коне до близки и по-далечни природни и културно-исторически забележителности - старини, архитектурни обекти и свети места. Водени от своите домакини и гидове, те преминават по красиви пътеки и в същото време могат да научат много интересни неща за района, да чуят легенди и предания за местата, които посещават.
Стремим се всеки излет да обогатява туристите с нещо ново, коментира Иван Наков. Сред забележителностите край Бачево той откроява параклиса на името на Свети Георги. Определя го като уникално красиво и силно енергийно място.
Според преданията Свети Георги е бил на това място и сега върху скалата са останали отпечатъци от копитата на коня на светеца. Мястото, по думите на домакина, е жертвено още от времето на траките и римляните. То остава такова впоследствие и по времето на ранното християнство. Доказателство за това е, че в основите на параклиса, който носи името на Свети Георги, са намерени монети от времето но Юстиниан Първи, което според археолозите помага да се датира храмът, възстановен сега.
Организират се и двудневни преходи на кон с осигурена храна и нощувка, както и планински преходи с коне за повече от два дни. Най-запалените любители на конния туризъм могат да се отправят и на шестдневен преход до архитектурния резерват Ковачевица и обратно.
Ездата и природата при нас са взаимно свързани, отбелязва още Иван Наков. Като бивш състезател, треньор и познавач, той счита, че конният спорт в България е на едно средно добро европейско равнище, но се надява в близките години да отиде малко по-напред. В страната ни, според него, има доста класни коне, които покриват критериите за представяне на световно ниво.

В същото време се засилва интересът към ездата и към конния туризъм, расте броят на неговите любители. Обяснението според Наков е свързано с новите професии, с все по-заседналия начин на живот на нашия съвременник, който чувства необходимостта от повече движение, от повече време, прекарано на чист въздух сред природата. Мнозина са открили, че конете и ездата им осигуряват този необходим и търсен досег с природата и животните, които им помагат да се разтоварват и духовно, и физически, да си почиват пълноценно и да се зареждат изцяло.

Конете за туристическа езда в "Пери Волас" са 15, а общият брой на животните в конната база на Накови заедно с подрастващите е 25. Работи се и с деца, и с възрастни. От години Накови предлагат и хиппотерапия, посрещат хора и деца с увреждания, за които допирът с конете и ездата са от голяма полза. Уникалните движения на коня и неговите триизмерни плавни движения, обяснява Иван Наков, подобряват контрола върху седежа, положението на главата и тялото, както и координацията при болни от церебрална парализа и други заболявания.

Доказано е, че импулсите, предавани от коня, действат едновременно както върху тялото и върху мозъка мозъка на детето. В ездата, допълва специалистът, участват всички групи мускули, това е масаж на открито. Хиппотерапията не е способна да излекува напълно хората с увреждания, но ездата на коне все пак има поне четири пъти по-благоприятен ефект от обикновения масаж или раздвижване.
Преобладават българите, които ни посещават, но идват и много любители на ездата от различни страни на Европа и света, разказа още Иван Наков. Като човек с 30-годишен опит в бранша той твърди, че най-добрият е българският турист. Според него ездата и конният туризъм са все по-достъпни и търсени от българина. Ездата е спорт и занимание за цялото семейство и е прекрасен способ за възстановяване и зареждане с емоционална и физическа енергия, убеден е Иван Наков.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg