EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Конкурс за военния мемориал пред НДК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Конкурс за военния мемориал пред НДК

mail06:45 | 19.06.2018прегледи 1838 коментарикоментари 0


Софийска община обяви конкурс за проект за изграждане на мемориал на загиналите войници. "Вярвам, че участниците в конкурса ще проучат внимателно историята на паметника и ще го впишат по най-добрия начин в парка на НДК" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Изграждането на паметник на загиналите войници от Първи софийски и Шести търновски пехотен полк е мисия, на която поставихме началото с връщането на лъва от Войнишкия паметник на неговото историческо място. Сега обявихме конкурс за проект за изграждане на мемориала." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представяне на конкурса за изготвяне на проект за изграждане на мемориал на Първи и Шести пехотен полк.

Войнишкият паметник е издигнат в София през 1934 г. по повод 50-а годишнина от формирането на Първи и Шести пехотен полк и като знак за признание към героизма на полковете от Желязната дивизия. Той е пазил имената на над 3 000 български войници и офицери, дали живота си за свободата и независимостта на България, загинали по бойните полета през Първата световна война, Междусъюзническата и Балканската война.

"Вярвам, че архитектите, скулпторите и художниците, които участват в конкурса, ще проучат внимателно историята на паметника и ще го впишат по най-добрия начин в променената среда на парка на НДК" – каза също кметът Фандъкова.

Кметът благодари за подкрепата на всички патриотични и родолюбиви организации, на о.з. капитан Атанас Илев, ген. Златан Стойков, ген. Петко Драгоев и на Пейо Колев. "С тях ще продължим нашата мисия и вярвам, че тя ще стане общонародно дело".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1965