EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Конкуренцията между банките сваля цените на таксите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Конкуренцията между банките сваля цените на таксите

mail13:00 | 27.09.2010прегледи 1377 коментарикоментари 0


По-силна конкуренция между банките и увеличение на обемите могат да доведат до намаляване на таксите. Това коментира пред агенция Фокус Левон Хампарцумян, член на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България. Той обаче посочи, че това трябва да бъде икономически обосновано и не може да бъде административно наложено.
Според него нищо няма да се промени в дейността на банките, ако всички трудови възнаграждения се превеждат по банков път. Освен това – в момента огромна част от добре структурираните фирми изплащат заплати по този начин, допълни още Хампарцумян.
Досега всеки, който е искал да направи това, го е направил. Много хора виждат удобство и го правят, защото особено за по-добре структурирани, стабилни фирми това обикновено включва и една, две, три заплати като овърдрафт, тоест автоматичен кредит срещу заплатата, а също и други ползи. Затова няма да има проблем, още повече предполагам, че законодателят ще предвиди някакъв срок, през който изплащането на заплатите да се прехвърли по банков път, каза той.
Разполагането на терминали за теглене на пари е свързано с икономически показатели - те се слагат на места, където се смята, че ще има достатъчно оборот. За това няма твърди критерии - всяка банка го прави на базата на собствените си разходи, възможности, желание да навлезе в този сегмент и т.н.
Един АТМ не може да сложите да обслужва 100 човека, защото или услугата ще поскъпне неимоверно или банката ще губи пари, което няма как да бъде компенсирано. Трябва да се намери разумният, икономически обоснован баланс между търсенето на предлагането на дадена услуга. Общо взето тенденцията е броят на тези устройства да расте обясни той.
Левон Хампарцумян каза, че в момента таксите за теглене от банкомат са едни от ниските в Европа.
Когато ви плащат заплатата, вие сте длъжен да отидете на касата на предприятието си да си вземете заплатата в кеш, няма откъде другаде да го вземете – на определена дата, в определен час.
Ако имате карта на една банка, която има 500-1000 банкомата, имате толкова места, от които може да си изтеглите безплатно парите по всяко време на денонощието, коментира още Хампарцумян.
Конкуренция в сектора ще има и ако съответният работодател покани няколко банки да предложат условия, всеки да се състезава.
Според Хампарцуман клиентите са добре информирани за дължимите такси за обслужване и теглене на пари. Това е информация, която е публикувана, може да се провери.
„Ангажиментът на банките към сигурността на устройствата за теглене на пари е 100 %. Те са наши, това са наши пари, има разходи по охрана, сигурност и т.н. В тези страни, в които има повече такива устройства, чисто статистически по-често се случват кражби, процентно у нас е сравнително спокойно. Правим всичко възможно от една страна с мерки, свързани със сигурността, от друга страна със застраховки, да се защитим от посегателства”, каза още Левон Хампарцумян.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg