EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Конкурентноспособността спасява BG бизнеса след кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Конкурентноспособността спасява BG бизнеса след кризата

mail13:33 | 03.11.2009прегледи 490 коментарикоментари 0


Камелия Иванова
„Най-големите предизвикателства пред България сега са лошите кредити и ниската ефективност на труда”, каза Кристалина Георгиева, вицепрезидент и корпоративен секретар на Световната банка на четвъртата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от КРИБ. Според нея трябва да се обърне внимание на неспособността на българите да покриват своите банкови заеми, след като допълнителна предпоставка за увеличението на лошите кредите у нас е фактът, че около 50% от отдадените кредите са краткосрочни под 1 година.
Подобряването на производителността на труда трябва да бъде приоритет на българските фирми, особено след като кризата е влошила още повече този показател, коментира Кристалина Георгиева.
Повече от 30% от родните компании регистрират спад на продажбите си, който е по-голям от 40% за тази година, показват данни на Световната банка.  А само 20% от българските фирми смятат, че 2010 ще бъде по-добра година от настоящата.
Песимистите в бизнес сектора, за които трудностите определено няма да приключат са повече - 35%. „Има два основни пътя, за да се адаптира България по успешно към новата нормалност”,  съветва на Георгиева.  А именно, страната трябва да се прикачи към новите генератори на икономически растеж от Азия, като засили връзките си с тези държави и да бъде по-активна в решаването на климатичните проблеми.  Наред с това най-важната стратегическа цел на България трябва да бъде повишаването на конкурентоспособността на родната икономика.  Това може да се случи, когато бизнесът и властите обединят усилията си и преодолеят основните пречки, като ниското качество на образованието, лошата инфраструктура и неработещата институционална структура. „Аз съм оптимист и вярвам, че България може да се изкачи по стълбицата на конкурентоспособността”, заяви Кристалина Георгиева.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg