EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Компенсации заради Е коли с документи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Компенсации заради Е коли с документи

mail09:30 | 17.06.2011прегледи 711 коментарикоментари 0


Оранжерийните производители на зеленчуци в България разполагат с необходимите документи и ще се възползват максимално от европейските компенсации за пропуснатите ползи заради кризата с бактерията Ешерихия коли, според Цветан Димитров, зам.-министър на земеделието. Той не очаква отлив както от традиционното, така и от биопроизводството на зеленчуци в страната.
В следващите десет дни българските фермери ще могат да докажат щетите си, за да бъдат компенсирани с одобрената във вторник от ЕК помощ от 210 млн. евро за европейските зеленчукопроизводители. Това ще става само по документален път. Заявленията ще се разглеждат в Брюксел всяка седмица и компенсации ще се изплащат от 22 юли до 15 октомври, съобщи тази седмица и министър Мирослав Найденов. Той предупреди, че българските зеленчукопроизводители ще бъдат компенсирани изцяло за загубите си от истерията покрай епидемията Е. коли, но само ако са документирани. Възможно е също така до изплащането на парите от Европейската комисия, обезщетението да започне със средства от Държавен фонд "Земеделие".
Как ще се доказва загубата?
Основно ще се разчита на сключени договори за определени количества, които не са реализирани, но те трябва да бъдат доказани по документален ред. "Ако си сключил договор за определено количество и не си го реализирал, а са ти изкупили половината фактура или съответния платежен документ, ще бъдеш обезщетен със съответното количество", обясни Димитров. Нашето предложение е за индиректно формиране на един финансов пакет за България, след което официалните документи да бъдат предоставени на Държавен фонд "Земеделие" за окончателното разплащане, с цел да не се губи време, добави още той.
Цените, по които ще се компенсират производителите са:
Краставици - 24 евроцента за килограм - 47 ст.
доматите - 33,2 евроцента или около 66 ст. за килограм
салата - 38,9 евроцента или около 78 ст./кг.
пипер - 44,5 евроцента или около 90 ст./кг.
тиквички - 29,7 евроцента или около 60 ст./кг.
Тези цени ще се дават при изцяло пропаднала и унищожена стока.
В случай че зеленчуците не са прибрани от полето и унищожени, компенсацията ще е 90% от тази сума, обясниха от МЗХ. Прогнозата е, че до месец зеленчукопроизводителите у нас ще могат да получат европейските компенсации. Министърът предупреди да не се правят опити за измами и надписване на продукция, тъй като тези средства подлежат на одит от ЕС и санкциите ще са големи.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg