EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Компенсации за розопроизводители и пчелари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Компенсации за розопроизводители и пчелари

mail14:07 | 21.10.2021прегледи 564 коментарикоментари 0


323 земеделски стопани ще получат компенсации по схемата „Помощ в подкрепа осигуряването на ликвидност на земеделските стопани, производители на маслодайна роза за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19“ . В периода на приема, който се осъществи от 1 до 15 октомври, за подпомагане са кандидатствали общо 326 розопроизводители. От тях трима не са одобрени за подпомагане. Схемата, която се прилага за първи път в България, е нотифицирана от Европейската комисия по Временната рамка за мерки за държавна помощ заради коронакризата. Утвърденият бюджет за целевата помощ е в размер на 2 млн. лв. 

Допустимите за финансиране 323 земеделски стопани са подали заявления за 998,57 хектара (9 985,7 декара) площи с маслодайна роза. Най-много са кандидатите от област Пловдив – 145 на брой. От област Стара Загора ще бъдат подпомогнати 96 розопроизводители, а от област Пазарджик – 54. 

Припомняме, че чрез схемата розопроизводителите ще бъдат компенсирани за направените от тях разходи при производство на цвят маслодайна роза от видовете „Дамасцена“ и „Алба“, използван за преработка. Държавната помощ ще подкрепи икономически стопаните след срива в търсенето на розов цвят, вследствие на коронакризата.

Помощта, която допустимите стопани ще получат, е в размер до 100 лева на декар. Тя се предостави под формата на преки безвъзмездни средства за покриване на част от разходите, направени за отглеждане на розови насаждения на единица площ до периода на прибиране на реколтата през 2021 г.

Припомняме, че подпомагане получават регистрирани земеделски стопани, микро-, малки и средни предприятия, които нямат сключени договори за покупко-продажба на цвят от маслодайна роза с преработвателни предприятия през настоящата година. Допустими за финансиране са и производители, които имат подписан договор с розоварните, но нямат изкупени количества маслодайна роза. Кандидатите трябва да имат още и актуална регистрация в Регистъра по Закона за маслодайната роза.

Държавен фонд „Земеделие“ ще изплати средствата на розопроизводителите до 5 ноември 2021 г.


Стопаните получиха общо над 7,5 млн. лв. финансова подкрепа от Държавен фонд „Земеделие“ - Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) по Националната програма по пчеларство (НПП), прием 2021 г. От тях 6,5 млн. лв. са изплатени по мерките на програмата, а 1 млн. лв. са предоставени под формата на кредити.

6 534 589 лв. са преведени по 1 805 заявления за плащане по мерките от Националната програма по пчеларство. Най-голям интерес има по мярка А, за закупуването на техническо оборудване при първичен добив и обработка на пчелни продукти и по мярка Д, която е за закупуване на пчелни кошери, отводки и пчелни майки. По мярка А са платени 3 132 068 млн. лв., а  по мярка Д са платени заявления за 2 800 452 млн. лв. 

1 061 000 лв. са предоставени под формата на нисколихвени кредити, за да могат бенефициерите да изпълнят поетите от тях ангажименти по одобрените проекти от програмата. При прием 2021 г. по схемата постъпиха 222 бр. заявления за кредит, като всички бяха обработени в срок и навременно финансирани. За сравнение с предходната година, повишението на броя на предоставените кредити е с над 40%. 

Условията на схемата дават възможност на голям брой земеделски производители да осигурят чрез кредит необходимия им финансов ресурс за реализация на одобрени проекти по Мерки А, Б, В и Д от НПП - закупуване на нови кошери, отводки, пчелни  майки, ветеринарно-медицински препарати, пчеларско оборудване и прикачен инвентар за подвижно пчеларство. Всички желаещи с одобрени проекти по Националната програма по пчеларство могат да се възползват от финансиране при изгодни условия - годишен лихвен процент в размер от 2,5% за 2021 г. и обезпечаване чрез издаване на запис на заповед.

Припомняме, че ДФЗ-РА прилага за десета поредна година Схемата за кредитиране на лица с одобрени проекти по Националната програма по пчеларство (НПП). Нисколихвените заеми допринасят за значително увеличение при усвояването на средствата по пчеларската програма. Цялата информация за условията за кандидатстване по схемата е качена на интернет страницата на ДФ „Земеделие”.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4134