EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Компании срещу законодателството за ИИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Компании срещу законодателството за ИИ

mail15:30 | 03.07.2023прегледи 554 коментарикоментари 0


Предложеното европейско законодателство за изкуствения интелект би застрашило конкурентоспособността и технологичния суверенитет на ЕС, предупреждават в отворено писмо повече от 160 ръководители на компании, сред които и "Рено" (Renault) и "Мета" (Meta), предаде Ройтерс.

По-рано през месец юни Европейският парламент постигна съгласие за набор от проектоправила, според които приложения като чатбота ЧатДжиПиТи (ChatGPT) ще трябва да разкриват съдържанието, генерирано от изкуствения интелект, да помагат за разграничаването на така наречените "фалшиви изображения" и да гарантират мерки срещу незаконно съдържание.

Откакто ЧатДжиПиТи набра популярност, бяха публикувани няколко подобни писма, призоваващи за регулиране на изкуствения интелект, в които се алармираше за "риска от изчезване заради изкуствен интелект".

Сред подписалите предишните писма бяха предприемача Илон Мъск, главният изпълнителен директор на "Оупън Ей Ай" (OpenAI), компанията зад чатбота "ЧатДжиПиТи", Сам Алтман, както и Джефри Хинтън и Йошуа Бенгио – двама от тримата така наречени "кръстници на изкуствения интелект".

Третият - Ян Лекун, който работи за "Мета", подписа писмото, публикувано днес, в което се оспорва плана за регулации на ЕС. Други представители на бизнеса, подкрепили писмото, са ръководителите на испанската телекомуникационна компания "Келнекс" (Cellnex), на френската софтуерна компания "Миракул" (Mirakl) и на германската инвестиционна банка "Беренберг" (Berenberg).

Никоя от компаниите не отговори на запитване на Ройтерс за коментар по въпроса.

В писмото се предупреждава, че съгласно предложените правила на ЕС технологии като генеративният изкуствен интелект ще станат силно регулирани и компаниите, разработващи такива системи, ще бъдат изправени пред високи разходи и непропорционални рискове.

Подобно регулиране може да доведе до преместването на дейността на иновативни компании в чужбина, а инвеститорите могат да се отдръпнат от развитието на изкуствения интелект в Европа.

Сам Алтман, главен изпълнителен директор на "ОупънЕйАй", през май заплаши да оттегли услугите на "ЧатДжиПиТи" от Европа, ако компанията изпита затруднения да спазва предстоящите разпоредби, но по-късно промени позицията си и заяви, че компанията няма планове да напуска Стария континент.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg