EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Компании от БЕХ няма да се листват на борсата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Компании от БЕХ няма да се листват на борсата

mail15:00 | 18.03.2010прегледи 1434 коментарикоментари 0


Към момента не се предвижда енергийни компании от Българския енергиен холдинг да бъдат листвани на борсата. Това заяви днес пред журналисти заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова, цитирана от БТА.
Христова посочи, че се предвижда приватизация на остатъчни дялове от енергийни компании, в които държавата има миноритарно участие, но това ще бъде в пакет от дружества. Откакто са приватизирани, електроразпределителните дружества не са разпределяли дивидент към държавата и към себе си, а са реинвестирали печалбите си в бизнеса, посочи Христова в отговор на въпрос.
Заместник-министърът присъства на пресконференция по повод началото на инициативата "Часът на Земята". Мая Христова съобщи, че МИЕТ работи съвместно с други две министерства - на околната среда и водите и на земеделието и храните, за изработване на националния план за развитие на възобновяемите енергийни източници /ВЕИ/. Трите ведомства си сътрудничат и при координирането на текстовете от три закона, които предстои да бъдат приети - законът за енергетиката, законът за ВЕИ, както и законът за земеделските земи.
Първият вариант на националния план за развитие на ВЕИ трябва да бъде готов до април, защото има срокове, поставени от ЕК, посочи Христова. Тя съобщи, че благодарение на безвъзмездно финансиране от страна на ЕБВР за консултантска помощ МИЕТ вече работи с португалска компания - консултант по изготвянето на плана, като има и български подизпълнител на консултанта.
В момента има срещи между представители на министерствата и консултантите, посочи Христова. Тя заяви, че не може да се говори за налагане на мораториум върху изграждане на мощности от ВЕИ, а се работи за ограничителен режим и за реорганизиране на тази дейност.
В отговор на въпрос по време на пресконференцията  Мая Христова отбеляза, че изкупната цена на енергията от ВЕИ е висока, затова и има значителен инвеститорски интерес в тази област, но този процес ще бъде овладян. Според нея едва ли ще има намаление на цените на енергия от ВЕИ, а по-скоро няма да има повишение на тези цени. Трябва се вземат под внимание само реалните заявки за изграждане на нови мощности, отбеляза Христова.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg