EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Комисията:Сделката за ЧЕЗ неадекватна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Комисията:Сделката за ЧЕЗ неадекватна

mail07:45 | 12.05.2018прегледи 2323 коментарикоментари 0


Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ груп в България прие доклада за дейността си и проекторешението към него.
   По-рано тази седмица комисията не успя да постигне съгласие и беше сформирана работна група за корекции по доклада. ГЕРБ и ДПС обявиха, че ще подпишат доклада с особено мнение.
    В доклада се посочва, че предстоящата сделка между ЧЕЗ и "Инерком България" не се съобразява и не изпълнява заложени изисквания в Стратегията за приватизация, а "Инерком България" не отговаря на нито един от критериите към кандидатите за инвеститори на електроразпределителни дружества. 
   С проекторешението се възлага на Министерския съвет до края на годината да извърши задълбочен анализ относно изпълнението на заложените цели в приетата Стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества от 2003 г. и да ревизира постановление номер 181 за определяне на стратегически обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност в частта му сектор "Енергетика", включвайки основни активи и дейности на електроразпределителните предприятия.
   Предвижда се още службите за сигурност да предоставят в парламента детайлен анализ на действията си по планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ груп в България по отношение на своевременното и качествено информиране на компетентните органи на изпълнителната власт. 
   Проекторешението предвижда също така Българската народна банка да предостави информация по надлежния ред относно поетите ангажименти от български банки във връзка със сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ.
   Председателят на временната комисия за планираната продажба на ЧЕЗ Жельо Бойчев коментира, че целите на комисията са частично изпълнени дотолкова, доколкото се е видяло, че има определени слабости в законодателството и в отговорностите на институциите.
 Аз лично не съм удовлетворен от това, че ние не изпълнихме някой от големите очаквания, които имаше към комисията, а именно да отговорим кой по същество и с какви средства купува активите на ЧЕЗ в България, посочи той. Разбира се, още няма и приключила сделка, но в крайна сметка беше отказана такъв тип информация на комисията, което считам за крайно нередно, заяви Бойчев. Той отбеляза, че само една банка е отговорила на комисията, и посочи, че от БСП ще предложат допълнение на Закона за кредитните институции относно термина "професионална тайна".
   Не приемам също, че българските специални служби нямат информация относно хода, на какъв етап е и кои са ангажираните лица с такъв тип сделки, коментира Бойчев.
  От проекторешението отпадна предложението министърът на енергетика да предложи в парламента критерии, по които КЕВР ще упражнява новото си правомощие да се произнася по сделки с активи на лицензионни дружества. Делян Добрев /ГЕРБ/ обясни, че предстои в края на май Министерството на енергетиката да внесе в НС проект за промени в Закона за енергетиката и там между първо и второ четене могат да бъдат заложени тези критерии.БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888