EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Комисар Георгиев: Повече гъвкавост за еврофондовете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Комисар Георгиев: Повече гъвкавост за еврофондовете

mail17:15 | 26.04.2012прегледи 528 коментарикоментари 0


България трябва да е по-гъвкава при използването на парите от еврофондовете, и да е готова да пренасочи средства от една програма към друга, където да бъдат по-бързо усвоени. Това предупреди комисар Кристалина Георгиева по повод опасенията, че парите в евробюджета за догодина няма да стигнат за покриване на всички плащания, направени от отделните страни-членки по различни европроекти, съобщи БНР.
Според евродепутата от групата на социалистите Ивайло Калфин, България ще е големият губещ от това, защото поисканото вчера от Европейската комисия увеличение на бюджета за 2013 г., ще отиде в държавите, които усвояват по-добре евросредствата.
Страните, които имат по-висока степен на усвояемост на средства ще могат да си вземат парите от Комисията, в смисъл тя ще има възможност да им плати, посочи той. А страните, които имат по-ниска усвояемост на средства на практика ще бъдат губещи, защото не само че няма да видят от това увеличение, а на практика от това, което те би трябвало да поискат ще се прехвърли на други страни-членки, смята Калфин. Комисар Кристалина Георгиева не отрича, че може да се стигне до проблем с плащанията. Тя обаче вярва, че този проблем ще бъде решен, дори ако се наложи към края на идната година комисията да поиска и допълнителни средства към вече увеличения евробюджет: „Говорим за потенциално недостатъчни суми в размери, които са малка част, относително малка част, спрямо бюджета. Ние не говорим за огромни липси. Не трябва да работим с презумпцията, че парите няма да са там, защото ако ние имаме усвояване, което работи за стимулиране на растежа в България и във всяка друга страна, то тогава можем в подходящ момент догодина да отидем към тези, които ни оторизират. Това са страните-членки и парламенти, да кажем на нас ни трябват още толкова милиарда, ако нашите аргументи са ясни и са основани на доказано използване на средствата, то тогава и решението ще бъде положително”.
Снимка: Архив БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg