EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Колко уязвима е България от гръцките банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колко уязвима е България от гръцките банки

mail11:07 | 16.02.2010прегледи 2224 коментарикоментари 0


България и Румъния са най-изложени на опасност от кризисната ситуация в Гърция поради инвестициите на гръцки банки в тези пазари, посочват анализатори на американската банка Morgan Stanley, цитирани от агенция Bloomberg.
Гръцките банки ще се стремят да увеличават местните депозити с по-бързо темпо от кредитирането, посочват експертите. Според тях при екстремни ситуации банките биха могли да се въздържат от отпускане на нови кредити. Така и без това изпитващите
трудности с достъпа до финансиране икономики в Централна и Източна Европа могат да изпаднат в тежка криза с кредитирането, която може да засегне възстановяването на икономиката, се казва в доклада на банката.
Анализаторите от американската банкова група изтъкват, че България, и в по-малка степен Румъния, са най-изложени на риск. Източници от румънската Национална банка заявиха за румънския информационен сайт HotNews.ro, че нейни експерти проверяват риска от гръцките банки в Румъния. Най-големите гръцки банки в Румъния са National Bank of Greece, EFG Eurobank и Alpha Bank.
Миналата седмица експерти на друга американска банка Citigroup, също цитирани от Bloomberg, заявиха, че България е по-уязвима на опасността от разпространение на гръцката криза от нейните съседки Румъния или Турция, тъй като гръцки банки контролират 28 процента от пазара в страната.
Битката на Гърция да финансира най- големия бюджетен дефицит в Европейския съюз „може да доведе до това, че гръцките банки да свият финансирането в района, което, от своя страна, ще предизвика рязко намаляване на достъпа до кредити,” се отбелязва още в доклада. Все още няма доказателства, че този сценарий действително е факт, отбелязват от Citigroup.
Кредитирането в България намаля до 5 % през 2009 г., след като страната попадна в първата рецесия от 12 години насам. Правителството очаква 0.3  % ръст през тази година, което ще помогне на най- бедната страна в ЕС да балансира бюджета си, съобщава Bloomberg, цитирайки изказване на финансовия министър Симеон Дянков. Страната регистрира най- малкия бюджетен  дефицит от всички страни на ЕС през изминалата година.
„Досега няма никакви знаци на напрежение на българските парични пазари,” изтъкват икономистите от Citigroup.
Търговските връзки между Гърция и България, Турция и Румъния „ не са чак толкова силни, за да имат значимо влияние върху икономическия ръст на тези страни”, уточняват експертите. България, която е най- силно обвързана с Гърция,  едва ли ще бъде толкова сериозно засегната, тъй като износът за съседна Гърция възлиза на 2.5 % от БВП.
Гръцките чуждестранните инвестиции във всяка една от страните е под 10 %, което не е достатъчно, за да формира „ключов риск от напрежение върху икономическата активност в цитираните държави.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg