EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Колко ни струва МИП на Орешарски?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колко ни струва МИП на Орешарски?

mail06:45 | 17.06.2013прегледи 2823 коментарикоментари 0


Данаил Алеков
Една от първите реформи на Пламен Орешарски беше създаването на нова административна структура на ниво министерство – МИП (Министерство на инвестиционното планиране). Този ход предизвика много коментари – положителни и отрицателни. Министърът на инвестиционното планиране проф. арх. Иван Данов вече събира екип за новото ведомство, което ще отговаря за големите инфраструктурни проекти след 2014 г.
Какво обаче ще струва това на данъкоплатеца и оправдан ли е подобен ход на Орешарски от финансова гледна точка?
За функционирането на всяко едно министерство е осигурен бюджет, който всяка година Народното събрание приема в Закона за държавния бюджет на Република България. Според характера на дейността си, някои министерства реализират големи приходи, надхвърлящи разходите (МИЕТ). Други ведомства функционират изцяло в своя социален аспект и трудно могат да разчитат на собствени приходи (МТСП). В зависимост от политиката на управляващото мнозинство и приоритетните области, бюджетът за две министерства може да бъде коренно различен.
Кое е министерството с най-големи заложени разходи и кое – с най-ниски?
Данните от Закона за държавния бюджет на Република България показват, че по време на управлението на ГЕРБ най-много разходи са заделени за МВР (Министерство на вътрешните работи) , а най-малко – за (МФВС) Министерство на физическото възпитание и спорта. Тъй като ЗДБРБ се обнародва в „Държавен вестник“ през м. декември за следващата година, извеждаме в таблица данните от приетите закони през 2010 г., 2011 г., 2012 г. и 2013 г.:
zoom_sss
От данните става ясно, че издръжката на едно министерство за 4 години трудно може да бъде определена в някакви граници. Разликата между МВР, което е похарчило 4,2 млрд. лв., и МФВС със своите 151 млн. лв. разходи, е 27 пъти. Всичко това обаче зависи от разликата в дейността между ведомствата, заетите щатни бройки и т.н.
Новото Министерство на инвестиционното планиране със сигурност няма да попадне в нито една от двете крайности. Според информацията, която е оповестена до момента, е много вероятно да наподобява работата на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. МИП ще поеме някои от звената на МРРБ като ДНСК (Дирекция за национален строителен контрол), както и саниране на сградите, устройствено планиране, жилищната политика, кадастър и други. Но в най-общ план, основната цел на новото министерство е да изземе функциите на държавната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“, също към МРРБ. В националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ работят близо 20 души по данни на НОИ за здравно осигурените лица във фирмата, разпределени в 6 дирекции. С най-голямо значение е дирекция „Подготовка и изпълнение на проекти“, но според ДПС обаче тяхната работа е неефективна. От дейността им зависи усвояването на 7 млрд. евро по инфраструктурните програми за довършването на магистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Черно море“. По всяка вероятност щатът на МИП ще бъде значително по-голям и изпълнен с експерти по европрограмите – за сравнение в МРРБ работят 720 човека. Ето какво струва на републиканския бюджет функционирането на МРРБ за последните 4 години в лева:
zoom_sss
При предишното си управление, мнозинството на БСП и ДПС създаде Министерството на държавната политика при бедствия и аварии (по-късно Министерство на извънредните ситуации), начело с Емел Етем. В него беше включена Национална служба „Гражданска защита“, която впоследствие премина в МВР. Ведомството беше закрито след като Тройната коалиция падна от власт. След инцидентите в Челопечене и липсата на координация между отговорните институции, Министерството на извънредните ситуации беше определено от анализатори като „неефективна, паразитна структура, която основно разпределя ресурси“. Другото министерство, което беше закрито след падането на Тройната коалиция – МДААР (Министерство на държавната администрация и административната реформа), също предизвика противоречиви коментари. Ето в крайна сметка какво са стрували вече закритите ведомства на данъкоплатеца:
zoom_sss
Факт е, че разходите за поддръжката на новото министерство няма да бъдат от най-ниските (само в ДНСК работят 411 души). Дали обаче Министерството на инвестиционното планиране след 4 години ще има реноме на поредното неефективно ведомство с излишно струпване на чиновници, ще се разбере в следващите години. Димчо Михалевски от БСП вече определи като „грешка“ създаването на новото министерство. Хубавото е, че дейността на МИП трябва да доведе до видими резултати – реализиране големите пътни, ЖП и водни инфраструктурни проекти по ОП „Транспорт“ 2014 – 2020 г. Така че в крайна сметка всеки ще може да прецени доколко ведомството е оправдало очакванията или ще бъде поредната структура, която източва републиканския бюджет.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165