EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Колко компании напуснаха реално руския пазар?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колко компании напуснаха реално руския пазар?

mail16:45 | 13.03.2023прегледи 787 коментарикоментари 0


Един от най-големите френски вериги за търговия на дребно "Ошан" (Auchan) планира да отвори нов магазин в Русия, в който ще прeдлага почти изключително продукти от собствени марки. По този начин компанията ще удвои присъствието си на пазар, който много други западни търговци на дребно избягват заради войната на Русия в Украйна, предаде Ройтерс.

От търговската верига посочиха, че новият магазин им магазин ще предлага асортимент от около 900 артикула, 90 на сто от които ще бъдат хранителни продукти.

Решението на френската компания да запази присъствието си в Русия накара Украйна да призове за бойкот на веригата, тъй като други световни марки, като "Макдоналдс" (McDonald's) и "Найк" (Nike), се оттеглиха от руския пазар.

В същото време "Ошан" посочи, че основната му мисия в Русия е да предостави на населението качествени продукти на достъпни цени.

През февруари в. "Монд" съобщи, че търговската верига "изглежда допринася за военните усилия на Русия", на което френската компания отговори с изненада.

"Ние сме в процес на проверка на тези твърдения, но информацията, с която разполагаме, не потвърждава разследването", обяви "Ошан". 

Според документите, с които разполагат "Монд", сайтът за разследвания "Инсайдър" (Insider) и неправителствената организация "Белингкат" (Bellingcat), веригата "Ошан" е доставяла безплатно стоки за армията на руския президент Владимир Путин.

От всички западни компании, заявили изтеглянето си от Русия през 2022 г., реално страната са напуснали само 8,5 процента, твърдят швейцарски икономисти, цитирани от изданието "Комсомольская правда".

Причините са следните. Значителната загуба на печалби, активи и произтичащото от това влошаване на икономическите резултати не е добра перспектива за бизнесмените.

В момента от 25 000 чуждестранни компании, регистрирани в Русия, изцяло си заминаха няколко стотин. Много от тях избраха друг път – чуждестранните собственици продадоха своите руски активи, а бившите им „владения“ смениха имената си и запонаха нов живот. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg