EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Колко всъщност е невърнатият ДДС?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колко всъщност е невърнатият ДДС?

mail11:15 | 15.07.2013прегледи 636 коментарикоментари 0


„Към средата на годината към 30-ти юни невъзстановеното в срок ДДС е 320 милиона лева и то винаги е било в този размер между 250-350 милиона лева.” Това коментира в интервю за агенция Фокус Менда Стоянова, депутат от ПГ ГЕРБ.
776 млн. лв. е невъзстановеният ДДС на фирмите към средата на тази година. Това съобщи в първия си отчет за изпълнението на управленската програма премиерът Пламен Орешарски. Това е с три пъти повече от обичайното равнище за този период от годината.
Всъщност неизплащането на ДДС е една от причините за предвижданата актуализация на бюджета за 2013 година. Основната цел е да се преустанови практиката за натрупване на просрочия към бизнеса и увеличаване на невъзстановения ДДС, които спомагат за изпълнение на фискалната цел, но се отразяват негативно на икономическата активност, твърди финансовият министър Чобанов.
Какви още обаче са възраженията на Менда Стоянова: „За периода от 1 юни до 14 юни се подават декларации с искане за възстановяване на данъчен кредит, чиито срок да изтича след един месец, т. е. на 14 юли. По средни данни размерът на искания за възстановяване на данъчен кредит е от порядъка на 400 до 450 милиона лева. Така че, ако добавим тази сума от поискан, но неизплатен в срок за възстановяване данъчен кредит към задържания 320 милиона излиза сметката на г-н Орешарски. Обаче тя не е коректна, защото освен в този едномесечен срок данъчните инспектори трябва да направят проверки преди да възстановят съответния данъчен кредит и това не е възможно да се случи от 14 юни до 30 юни, колкото е разликата от срока за подаване и края на месеца. Така че за мен това е абсолютна манипулация на цифрата, защото ако искаше да бъде коректен г-н Орешарски трябваше от тази сума да извади възстановения от данъчните за същия този период данъчен кредит и тогава разликата сигурно щеше да е 320 или някъде около тази цифра . Ако решим да приложим модела, който той прилага за изчисляване на данъчния кредит към периода, в който той беше финансов министър в към края на 2008 година, тогава ще излезе, че към онзи период той като финансов министър не е възстановил над 1 милиард лева, което е некоректно като цифра. Така че отново чрез манипулиране на цифрите се търси обяснение защо се налага актуализация на бюджета. Тези 320 милиона лева, които се движат между 250 милиона лева и 350 милиона лева на практика в края на всеки месец са поискани от фирми, които Данъчната администрация е оценила, че има риск и те са в ревизия. За да се влезе на ревизия на една фирма се прави много прецизен анализ на рисковете и едва ако има такива рискове се влиза на такава ревизия. Вероятно част от тази сума изобщо няма да бъде възстановена.”, уточнява Стоянова.

 


Тагове: ДДС, закон
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg