EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Колко бяха спрените влакове?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колко бяха спрените влакове?

mail17:50 | 24.11.2011прегледи 1002 коментарикоментари 0


Обобщените данни към 15:30 часа показват, че 85 влака от общо 210 са били спрени следствие на стачните действия на някои от служителите в железницата, според данни на НКЖИ. Това е 40.5% от общия брой влакове, които трябваше днес да пътуват по разписание. Служителите на голяма част от тези композиции не подкрепят стачката и са били принудени да спрат, тъй като не работят обслужващите курса по трасето, казват от компанията. Стачкуващи работници в товарните превози почти няма. Бройката на стачкуващите служители в „Холдинг БДЖ” за деня бе 444 души, което представлява едва 3.4% от общия брой на служителите в дружеството. В Национална компания „Железопътна инфраструктура” са стачкували 492, като само 61 от тях са свързани с движението на влаковете. В процентно изражение стачкуващите са 3.8% от персонала в НКЖИ.
Данните на Националната компания „Железопътна инфраструктура” показват, че от всичките 335 гари, стачкуващи е имало на едва 30 гари. Стачни действия на служители на НКЖИ не е имало в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Горна Оряховица, Стара Загора, Ямбол, Карнобат, Видин, Враца, Карлово и др. Общият брой на стачкуващите в двете компании е 936 служители от над 26 000 персонал, което е 3.6%.
Според централите на двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа" към 16.00 ч. от 264 пътнически влака, които е трябвало да се движат в цялата страна между 8.00 ч. и 16.00 ч., са били спрели 218; това представлява 83% от общия брой на влаковете, които е следвало да се движат на 24 ноември, съобщават синдикатите. Останалите 17% са се движили само по кратки регионални линии. Стачкували са работещите и в пътнически, и в товарни превози, като товарните влакове не са били обработвани, уточняват още синдикатите. Според тях през целия ден е оказван системен натиск върху стачниците на много места в страната. Той е бил съпроводен с прилагане на локаут в противоречие със ЗУКТС, за което е сезирана прокуратурата, се посочва в съобщението. От своя страна ръководството на НКЖИ заяви, че не е налице локаут, по смисъла на чл. 20 и 21 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове. Аргументите на компанията са: работодателят не е нарушил по никакъв начин разпоредбите на закона, относно локаута, тъй като не е налице преустановяване дейността на предприятието или част от него; не са уволнявани работници и служители на компанията; не са приемани на работа нови работници на мястото на стачкуващите с цел предотвратяване или преустановяване на стачката или осуетяване удовлетворяването на предявените искания.

Два часа след приключване на стачните действия ръководството на "Холдинг БДЖ" ЕАД заяви, че няма да отстъпи от своята позиция да извърши жизненонеобходимите за дружеството реформи. По актуална информация от там до 16.00 часа не са се движили 122 от общо 263 влака, които обичайно пътуват по разписание в интервала между 8.00 и 16.00 часа. Някои от тези влакове са заминали от началните си гари, но са престоявали в междинни гари по маршрута на своето пътуване. В бройката са включени и
влаковете, които са отменени поради липса на подвижен състав в началните им гари. Всички влакове, които заминават от Варна и от Бургас, се движат по редовното си разписание. Влаковете, които по график заминават след 16.00 часа, потеглят от началните си гари с известни закъснения, които варират до над един час. Причината за това се дължи на престоя на някои влакове в отделни гари поради обявените стачни действия. В стачката са участвали 600 служители от "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД, докато в "БДЖ - Товарни превози" ЕООД няма регистрирани участници в стачните действия. В процентно изражение стачкуващите служители са под пет на сто от общия брой на служителите в дружеството.

Стачката продължава и утре от 8.00 до 16.00 часа съобщиха от двата синдиката.


Тагове: влак, стачка
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg