EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Колекторите да търсят дългове след 6 месеца

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колекторите да търсят дългове след 6 месеца

mail15:34 | 14.03.2018прегледи 3629 коментарикоментари 0


От публикуваните наскоро данни става ясно, че се запазва тенденцията на ръст на дела на компаниите доставчици на комунални услуги, които се обръщат към колекторски фирми. Така вече 22% от продадените дългове са сметки за ток, парно и вода. Също така трайно се налага практиката просрочието, заради което един дълг се дава на колекторите, да е в рамките на 2-3 месеца. Това коментират в съобщение до медиите от Инициативния комитет за защита на потребителите.

Преди събирачите на задължения се задействаха след шест и повече месеца забавяне на плащания. След като вече се продават на колекторските фирми дългове на 2-3 месеца, то тогава възниква въпросът защо тези вземания не се предлагат за изкупуване първо от самите длъжиници. Освен това е публично известно, че колекторите плащат до 20% от стойността на дълговете, които изкупуват.

От изнесените данни се потвърждават и наблюденията, според които все повече хора стават жертва на некоректни фирми за бързи кредити. Благодарение на това, колекторските компании се хвалят, че с 20% е скочил делът на вземанията на фирмите за бързи кредити, които са се обърнали към тях. В същото време при нас все по-често постъпват сигнали от граждани, които са били подведени от заблуждаващи реклами и неясни договори. Обикновено това са безработни хора или с ниски заплати, изпаднали в нужда, които често са принудени да вземат малки суми от порядъка на 200 до 400 лв., за да платят с тях сметки и борчове. Впоследствие не могат редовно да си плащат вноските и така всеки ден просрочие буквално превръща тези малки кредити в задължения за хиляди левове, които тези хора не могат да покрият. В опит да се справят с проблема, те взимат пари от други фирми за бързи кредити, за да погасят задълженията си към първите, но вместо това на практика потъват все повече.
Комитетът счита, че е  задължително, предвид доходите на голяма част от българите, да се сложи срок от 6 месеца, и едва след неговото изтичане, компаниите да могат да продават дълга на колекторските фирми. Това изискване ще бъде едно от основните неща, за които ще настояваме при бъдещо обсъждане на проектозакон, регулиращ дейността на колекторските фирми.

Омбусманът да инициира дискусия за проектозакон за събирачите на задължения, предлагат още от комитета.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886