АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Коледа по-скъпа в Румъния и у нас
13:04 | 23.12.2025
89
коментари 0
Много румънци се готвят да посрещнат Коледа с бюджет за строги икономии. Тъй като всичко е поскъпнало в сравнение с миналата година, те пазаруват по-малки количества и залагат на по-евтини стоки, видя на място репортер на БТА.
Икономистите отдават всичко на инфлацията и изчисляват, че празничната трапеза ще бъде с 10 процента по-скъпа в сравнение с 2024. „Всичко е по-скъпо. Свинското филе например е достигнало 40 леи (16 лв.) за килограм“, споделя пенсионерът Джордже Дамян, докато оглежда щанда с месото в голям супермаркет в центъра на Букурещ.
„Миналата година похарчих около 850 леи (340 лв) за празничната трапеза, сега със сигурност ще ми излезе повече“, оплаква се друга клиентка. Най-ново проучване, цитирано от местните медии показва, че румънците масово ще отделят до 500 леи (200 лв) за Коледната трапеза. Само 16 процента са готови да похарчат 1000 леи (400 лв).
„Увеличението на цените не се усеща толкова много, ако купувате по-малки количества. Но ние сме голяма фамилия, трябва да приготвя празнична трапеза за 20 души“, коментира Николета Лупсан. Месото, виното и козунакът са най-купуваните стоки за Коледа. Румънците рядко посягат към плодовете, които са поскъпнали с между 8 и 15 процента.
Не само трапезата ще е по-скромна, но и украсата. Инсталация със 100 светодиода, дълга 8 метра, която миналата година се продаваше за 15 леи (6 лв), тази година струва 20 леи (8 лв). По-малко от седмица преди Коледа обаче големите вериги правят намаления на празничните декорации с до 50 процента. Така изкуствено Коледно дръвче може да бъде закупено за 179 леи (72 лв), вместо за първоначално обявените 399 (160 лв).
Българската празнична трапеза се очертава да е по-скъпа от миналогодишната. Необходимата сума, която едно четиричленно семейство трябва да отдели за двата празника - Бъдни вечер и Коледа - е в размер между 210-220 лв., изчислиха за БТА икономическият анализатор в Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) към КНСБ Теодора Пачеджиева и Момчил Димитров, изследовател в ИССИО.
Точно преди година от ИССИО посочиха, че наблюдение на цените на необходимите хранителни продукти разкрива, че общо за Бъдни вечер и Коледа на едно четиричленно семейство ще са нужни 185 лв. Отрупаната с вкусна храна маса е неизменна част от празненството за изпращане на старото и посрещането на новото в идващите дни.
За светлия семеен празник Бъдни вечер трябва да се приготвят нечетен брой постни ястия: боб, питка с пара, пълнени чушки, сарми, ошав, сезонна салата, баница с тиква. Към тях могат да се добавят плодове и ядки.
„Направените оценки, конкретно за 24 декември, показват че са необходими между 85-90 лв. Сред елементите с влияние върху стойността на бюджета за трапезата оказват сушените плодове за ошав, например най-евтините сушени сливи имат цена от 7,99 лв. за 300 гр., и ядките (микс), които могат да се закупят за 12,59 лв. също за 300 гр.“, посочиха те.
Според направеното проучване, четиричленните домакинства трябва да си заделят между 125-130 лв. за Коледната трапеза. Основният продукт на нея през този ден е месото, като цената на свинското е средно 22 лв. за килограм продукт, а за целите на изследването са включени 1,5 кг. При неговото приготвяне обикновено се използват картофи, ориз или други сезонни зеленчуци. В менюто за светлия празник задължително присъства и традиционната баница, за чиято направа са необходими кисело мляко, масло, яйца и сирене. Същевременно семейството трябва да не забравя необходимата гарнитура – подходящата за случая салата, както и виното - също традиционно присъстващо на празненството.
КНСБ следи в последните месеци стоки от малката потребителска кошница във връзка с предстоящото влизане на България в еврозоната от 1 януари. На въпрос може ли да се прогнозира на база на наблюдаваните тенденции каква ще е промяната в издръжката на живота в първите месеци на 2026 г., експертите посочиха, че всеки месец в изследването „Наблюдение на цените от малката потребителска кошница“ се представят данни и изводи, които показват каква е тяхната динамика. Според последните данни към месец ноември нейната стойност е 112,80 лв.
„През изминалите няколко месеца изследването на Института за социални и синдикални изследвания констатира две притеснителни тенденции - първо, цените на стоките в малките търговски обекти са по-ниски от тези в големите (което е в противовес с пазарната логика), и второ, разликата между цените на едро и дребно се оказва значителна, при някои от основните продукти като сиреното - 65-70 на сто. Това наше наблюдение се потвърди и от представения в началото на месец декември анализ на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за състоянието на пазара на хранителните стоки в страната“, коментираха Теодора Пачеджиева и Момчил Димитров.
Те допълниха, че ръстът в цените на хранителните продукти през последните години, водещ до устойчиво повишение на необходимите средства за издръжката на живот, трябва да бъде посрещнат от адекватна политика по доходите. В тази връзка КНСБ подчертава, че работата на регулаторните органи е ключова в борбата със спекулата и нелоялните търговски практики. По този причина настояваме за активни действия от страна на КЗК (на базата и на представения от тяхна страна анализ), която да защити интереса на българските потребители, посочиха анализаторите.
Те припомниха, че КНСБ пое инициативата да следи какво се случва с цените на основните хранителни продукти във връзка със сключения Меморандум между Министерския съвет, социалните партньори, Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) през юни 2025 г.
| Tweet |
|







