EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кой ще получи стипендия от 30 евро?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой ще получи стипендия от 30 евро?

mail10:40 | 26.10.2016прегледи 1091 коментарикоментари 1


През миналата година заради бедност и социални причини у нас от училище са се отказали 2300 ученици. Огромният процент от тези деца са от ромската общност, заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева пред журналисти в коментар за проекта за стипендии за ромски ученици.
Тези стипендии са съвместна инициатива на МОН и на Ромския образователен фонд, и участието на нашата държава е 40 процента - това са 12 евро или 24 лева от общата сума за стипендията от 30 евро, обясни министър Кунева. Останалите средства са от Ромския образователен фонд, който дава пари за стипендиите. Средно у нас учениците за успех взимат по 35 лева стипендия, независимо от етноса им, а таванът е 50 лева, каза Меглена Кунева.
Тя съобщи че държавата дава годишно 21 милиона лева за стипендии и субсидии за ученици. Стипендиите от 30 евро са за 700 ромски ученици в гимназията и това би било много голям успех, ако са стигнали до това ниво на образованието, заяви министър Кунева.

Ромските стипендии няма да се раздават, за тях се кандидатства по сложна процедура. Това заяви още пред бТВ министър Меглена Кунева. Тя подчерта, че учениците от гимназиалния курс, които искат стипендия, ще трябва да представят мотивационно писмо, документи за доходи в семейството и свидетелство за успех в училище. По думите й, за да им бъде отпусната стипендия, те трябва да отговарят на много сериозни критерии, включително и за поведение. Идеята, че някой ще влиза в класната стая и ще разделя децата на роми и българи и ще раздава пари на едните, е дълбоко невярна, заяви тя. Кунева посочи, че успех 3.50 е минимумът условие за кандидатстване по програмата. Вече има подадени молби и сред тях има и такива с над 5.50, каза тя.  Очаквам учениците, които получат стипендия, да са пример за своята общност и да дърпат и други напред, каза още тя. Министърът беше категорична, че образованието на всички български граждани е ключово за развитието на страната. През 2020 г. една четвърт от влизащите в пазара на труда ще са роми. Икономиката днес изисква все по-специални умения и тези, които не са образовани ще са социално изключени, допълни тя.
 


 
Коментари
 
Име - 26-10-2016 г. 10:58:05

Стипендиите от 30 евро са за 700 ромски ученици в гимназията и това би било много голям успех, ако са стигнали до това ниво на образованието, заяви министър Кунева. Значи все пак само за циганите е са тези пари, сиреч - ДИСКРИМИНАЦИЯЯЯЯЯЯЯЯЯ

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4125