EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кой ще модернизира жп линията Е.Пелин-Костенец?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой ще модернизира жп линията Е.Пелин-Костенец?

mail07:50 | 30.01.2019прегледи 724 коментарикоментари 0


След като група турски фирми спечелиха търга на стойност от 600 млн. евро за модернизиране на ключова жп линия в северозападната част на Трансилвания, Румъния, стана ясно, че подобен проект печелят турски фирми и в България. Те бяха обявени за победители за изграждане на най-голямата инфраструктурна обществена поръчка на стойност 1.2 млрд. лв. за модернизацията на жп линията Елин Пелин – Костенец. Най-сложният и скъп участък ще се строи от турски консорциум, в който участват фирмите "Дженгиз" и "Дуйгу", ангажирани с изграждането на новото летище на Истанбул.

Общо 19 бяха  подадените оферти за трите обособени позиции по проекта от НК „Железопътна инфраструктура“. Модернизацията на жп линията Елин Пелин – Костенец се финансира от оперативна програма "Транспорт" 2014 – 2020 г.

В търга участваха строителната компания "Джи Пи Груп" в консорциум заедно с австрийската компания "Щрабаг" за изграждане на един от лотовете, но тя не успя да се пребори  с обединение между китайската "Чайна Комюникейшън Кънстракшън Къмпани" и "Трейс – София", което оферира с над 146 млн. лв. по-ниска цена от тази на "Джи Пи Груп".

Според съобщение на Румънската национална железопътна компания турската компания ЧФР е обявила, че 28-км участък ще бъде построен през следващите четири години. Това е най-сложната част от 130-километровата линия, която свързва град Брашов със средновековната крепост Сигишоара в сърцевината на Румъния. По трасето, изградено през 1873 г., пътуването в момента трае между два и четири часа - по-бавно, отколкото преди 15 години. С новата линия то ще отнема по-малко от 50 минути. Влаковете ще пътуват с до 160 километра в час. ЕС ще финансира около 80 % от проекта, а румънското правителство - останалата част.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg