EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кой конкурира ОПЕК+?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой конкурира ОПЕК+?

mail14:16 | 18.11.2019прегледи 2389 коментарикоментари 0


Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, начело с Русия, ще се окажат изправени пред засилваща се конкуренция през 2020 година, съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ), като тази прогноза може да внесе напрежение среда петролните производителки във формата "ОПЕК +" по време на тяхната важна среща през следващия месец (на 5-и и 6-и декември).

"Страните от формата "ОПЕК +" ще бъдат изправени пред много сериозно предизвикателство през 2020 година, тъй като се очаква търсенето на добивания от тях суров петрол да спадне рязко", се казва в редовния месечен петролен доклад на базираната в Париж агенция, предаде Ройтерс.

Според МАЕ търсенето на суров петрол, добиван от ОПЕК, ще достигне през следващата година 28,9 млн. барела на ден, което ще е с 1 млн. барела по-малко от текущия експорт на петролния картел.

"Този очакван спад се обяснява с прогнозирано рязко нарастване на петролните доставки извън ОПЕК с 2,3 млн. барела на ден през следващата година спрямо повишението с 1,8 млн. барела през 2019 година", добави водещата енергийна агенция, позовавайки се на очакван ръст на производството от страна на САЩ, Бразилия, Норвегия и Гвиана.

Това е последният месечен доклад на МАЕ преди предстоящата важна среща в началото на декември (на 5-и и 6-и) между държавите-членки на ОПЕК и техните съюзници, начело с Русия, когато те ще трябва да решат дали да продължат и занапред да поддържат валидното от началото на тази година споразумение за съвместно съкращаване на тяхното производство с 1,2 млн. барела на ден, имащо за цел да подкрепи цените на "черното злато" и да балансира глобалния петролен пазар.

Базираната в Париж агенция продължава да поддържа оценките си за растеж на глобалното търсене на петрол през 2019 година с 1 млн. барела на ден и през 2020 - с 1,2 млн. барела дневно. МАЕ обаче отбеляза, че нейните перспективи за догодина може би леко подценяват влиянието на тарифната търговска война между САЩ и Китай.

Според редовния месечен доклад на Международната агенция по енергетика глобалното търсене и потребление на петрол е скочило през третото тримесечие на 2019 година с 1,1 млн. барела в сравнение със същия период преди година, главно в резултат на ръст с 640 хил. барела при търсенето от страна на Китай. Това представлява значително увеличение спрямо второто тримесечие на настоящата година, когато глобалното търсене нарасна с 435 хил. барела. МАЕ очаква още по-голямо ускоряване на растеж на търсенето на суров петрол през последните три месеца на тази година.

В същото време МАЕ посочи, че световните доставки са се повишили с 1,5 млн. барела на ден през октомври, след като производството на петрол от Саудитска Арабия се е върнало към нормалното си състояние след принудителните прекъсвания, причинени от въздушните атаки срещу съоръженията на "Сауди Арамко" (Saudi Aramco) през септември.

МАЕ отбеляза, че петролният пазар остава относително спокоен в резултат на "добре снабден пазар и високи складови запаси" въпреки продължаващото геополитическо напрежение,  допълвайки, че очаква тази ситуацията да продължи и през следващата година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg