EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кой излиза на свободния пазар на ток?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой излиза на свободния пазар на ток?

mail07:36 | 28.02.2020прегледи 797 коментарикоментари 0


55 000 индустриални и 3 000 битови потребители на ток ще излязат на свободния пазар на електроенергия от новия регулаторен период - от 1-ви юли тази година. Процесът започва с най-големите битови консуматори на електрическа енергия, стана ясно по време на дискусия, посветена на плана за преминаване към следващия етап на либерализация.

Уязвимите и енергийно бедните групи засега остават на регулирания пазар, а министерствата на енергетиката и на труда трябва да разработят механизъм за тяхната защита, съобщи председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов:

"Към момента уязвимите потребители, енергийно бедните, за съжаление все още не са идентифицирани и не е разработен механизъм именно за тяхното обезщетение и тяхната защита. Поради тази причина сме подходили към план, който да е по-щадящ, чрез който се предприемат следващи стъпки към пълна либерализация на пазара на електроенергия".

Процесът на пълната либерализация трябва да приключи през 2025-а година.

България е поела ангажимент към Брюксел пълната либерализация на енергийния пазар да приключи до края на 2025 година. Това заяви по време на дискусия в парламента ресорният министър Теменужка Петкова.

„Една от най-важните стъпки до пълната либерализация е свързана с реалното излизане на потребителите от регулирания пазар към свободния пазар“, посочи министърът. „Пред държавата няма много време, тъй като до края на март трябва да сме изготвили съответните законодателни промени и текстове, така че да можем от новия регулаторен период – 1 юли да сме направили тази важна стъпка“, заяви Петкова.

Според нея една от най-важните теми са уязвимите потребители. С МТСП и в момента се работи по тази тема, финализират се текстове и критерии.

/БНР


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 903