EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кой е Рекс Тилерсон ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой е Рекс Тилерсон ?

mail07:25 | 13.01.2017прегледи 5064 коментарикоментари 0


Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп посочи като свой избраник за следващ държавен секретар на страната Рекс Тилерсон, ръководител на петролната и газова компания ExxonMobil с дълбоки връзки с Москва, както се опасяват мнозина. Руската информационна агенция РИА Новости представя няколко факта за отношението на американския бизнес магнат към Руската федерация.
Бизнесмен
ExxonMobil, седалището на която е в щата Тексас, е най-голямата частна петролна компания в света и една от най-внушителните корпорации по отношение на размера на капитализацията й. В Русия компанията участва в проекта "Сахалин-1" с 30 % (японската Sodeco – 30 %, "Роснефт" и индийската ONGC – с по 20 %), насочен към разработването на находищата "Чайво", "Одопту" и "Аркутун-Даги" на шелфа Сахалин. Рекс Тилерсон оглавява ExxonMobil през последните 14 г., и в качеството му на неин ръководител е посещавал Русия многократно.
Познат на Владимир Путин
Тилерсон се е срещал неведнъж с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин. През 2003 г. той участва в среща с лидера на Москва, на която присъстваха ръководители на руски и чуждестранни енергийни компании и лауреати на премията "Глобална енергия". Форумът бе проведен в Санкт Петербург.
През септември 2005 г. Путин и Тилерсон се срещнаха във Вашингтон, където руският президент се намираше на работна визита. През 2012 г. пък лидерът на Кремъл присъства на откриването на комплекс за товарене на петролни продукти в Тексас, където в негово присъствие Тилерсон и ръководителят на "Роснефт" Игор Сечин подписаха споразумение за съвместна разработка на трудно достъпни резерви в Западен Сибир. Бъдещият държавен секретар на САЩ е присъствал многократно и на Петербургския международен икономически форум, включително и тази година.
Носител на руски орден
Рекс Тилерсон е удостоен с руския орден "Дружба". Владимир Путин лично връчи медала на гордия му носител на среща с ръководители на енергийни компании, която се проведе през юни 2013 г. в рамките на Международния икономически форум в Санкт Петербург.
Орденът "Дружба" е учреден през март 1994 г. и освен за приятелско отношение, с него се удостояват лица, допринесли за развитието на икономическия и научен потенциал на Русия, за особено плодотворна дейност, а също и за взаимно обогатяване на културата на нациите, укрепване на мира и добронамерените отношения между държавите. Тилерсон е отличен "заради значителен принос в укрепването на сътрудничеството в енергийния сектор".
Отношение към Русия
На фона на твърдата позиция на Вашингтон за запазването на санкциите, наложени на Русия във връзка с украинската криза, участието на Тилерсон в тазгодишния икономически форум в Санкт Петербург бе определено от мнозина като особено важно събитие.
Американски експерти са на мнение, че ExxonMobil е вероятно най-пострадалата компания от западните санкции срещу Москва - концернът бе принуден да преустанови работа по цели девет проекта в рамките на споразумението за стратегическо партньорство с "Роснефт". Пред журналисти Тилерсон е споделял, че чака с нетърпение момента, в който ще може да се върне към работа с Русия.
Бизнес преди всичко
Келиан Конуей, съветник на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, е на мнение, че отношението на Тилерсон с Путин са базира единствено на бизнес интереси - двамата "не обръщат бутилки с водка" в местните барове.
Това косвено се потвърждава от делото на ExxonMobil за обезщетение на данъка върху проекта "Сахалин-1", което компанията представи на арбитраж в Стокхолм миналата пролет. Американската компания се опитва да постигне намаляване на данъка върху доходите от 35 % до 20 %, и да си върне надплатените в последните седем години суми (в размер на 500 млн. долара). Очаква се изслушванията на данъчния спор да започнат през пролетта на 2017 г., въпреки че руската страна би искала да уреди въпроса извън съда.

 

 

 

 


Тагове: ExxonMobil, Тръмп
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg