EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Кой е най-богатият руски бизнесмен?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой е най-богатият руски бизнесмен?

mail08:06 | 15.03.2021прегледи 711 коментарикоментари 0


Състоянието на мажоритарния собственик на руската компания "Северстал" (Severstal) Алексей Мордашов и неговото семейство за първи път достигна 30 милиарда долара. Към днешна дата това го прави най-богатия бизнесмен в Русия, сочат данни на приложението на американското сп. "Форбс" - Forbes Real-Time.

Акциите на "Северстал" на Московската борса в петък достигнаха исторически максимум от 1414,4 рубли (192,41 щатски долара) за една. Неотдавна, в деня на инвеститора, компанията обяви, че очаква търсенето на стомана в Русия през тази година да се увеличи с 3,1 на сто.

Мордашов заема първо място в класацията на Forbes Real-Time. Такова състояние досега е успявал да натрупа само Владимир Потанин, чието състояние се сви заради поевтиняването на акциите на неговата компания "Норникел".

Преди дни дружество на "Норникел" плати почти 2 милиарда долара санкция за разлив на гориво в Арктика.

"Северстал" е вертикално интегрирана миннодобивна и металургична компания. В края на 2020 г. тя е произвела 11,31 милиона тона стомана. Алексей Мордашов държи 77,02 процента от акциите в капитала на "Северстал", припомня ТАСС.

Ето какво още пише Forbes за Мордашов

Алексей Мордашов, мажоритарен акционер в стоманодобивната компания "Северстал", подаде оставка от поста председател през 2015 г. след 19 години на тази позиция. Година по-рано той продаде всички северноамерикански поделения на "Северстал", за да се съсредоточи върху бизнеса в Русия.

Мордашов притежава около 30% от TUI Group, една от най-големите туристически компании в света.

Притежаваният от Мордашов руски производител на енергийно оборудване "Пауър машинс" (Power Machines), който има съвместно предприятие със "Сименс" (Siemens), беше подложен на американски санкции през 2018 г.

Син на мелничари, Мордашов се издига до финансов директор на стоманодобивна фабрика. Когато възрастният директор на завода му наредил да придобие акции, за да ги запази от външно лице, Мордашов запазил повечето от тях за себе си./https://business.dir.bg/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888