EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Кои са най-влиятелните страни?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кои са най-влиятелните страни?

mail09:32 | 20.07.2017прегледи 10240 коментарикоментари 0


Франция оглави за първи път класацията "Soft power 30" на страните с най-голямо влияние, постигнато с невоенни средства. Индексът се базира на критерии като отвореност и толерантност, но взема предвид също външната политика, културата, образованието и дори гастрономията, пише в. "Фигаро".
След като се нареди четвърта през 2015 г. и пета през 2016 г., тази година Франция изпреварва страни като Великобритания, САЩ, Германия и Канада, показва класация на британска компания за политически консултации и пиар.
Понятието "soft power" ("мека сила") е въведено от професора от Хардвардския университет Джоузеф Най в негова книга от 1990 г. То означава способност да привличаш и приобщаваш по-скоро чрез убеждаване, отколкото да принуждаваш (hard power - "твърда сила") със сила или пари.
Класацията се основава на няколко ключови критерии като международния авторитет на страната, дипломатическата й мрежа, влиянието на интернет и отношението към чуждестранните туристи.
Изкачването на Франция до челното място се обяснява отчасти с динамичността, която внесе избирането на 39-годишния центрист и проевропеец Еманюел Макрон за президент. Този възход в международен план обаче не би бил възможен без историческите преимущества на страната като дипломатическата й мрежа, смятана за една от най-добре развитите в света. Освен това Франция остава най-привлекателната туристическа дестинация в света. Миналата година тя е била посетена от 82,5 милиона туристи въпреки атентатите, взели 230 жертви от 2015 г. насам, подчертават авторите на изследването, на което се базира класацията - "Портланд комюникейшънс и Центъра за публична дипломация към университета в Южна Калифорния.
Идването на Доналд Тръмп на власт е причина САЩ да отстъпят първото място, което заемаха през 2016 г., и да се наредят трети.
Великобритания си запазва второто място, след като миналата година отстъпи челната позиция заради Брекзита и несигурното бъдеще след излизането на страната от Европейския съюз.
Последни в тазгодишната класация са Бразилия и Турция, чиято репутацията пострада от корупционни афери и мащабните чистки след опита за преврат през 2015 г. в Турция./БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg