EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кои ВУЗ-ве наблюдава бизнесът?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кои ВУЗ-ве наблюдава бизнесът?

mail09:20 | 22.02.2012прегледи 987 коментарикоментари 0


Напълно подготвени от висшите училища мениджъри, оперативни ръководители и квалифицирани работници няма, показва анкета на БСК. Най-слаба е подготовката на кадри за оперативни ръководители (42% от анкетираните фирми са посочили, че тези кадри не са или по-скоро не са подготвени), технолози и технически специалисти (39%), мениджъри и квалифицирани работници (33%).
Най-добра оценка за подготовката във ВУЗ е дадена на IT специалистите – 54% от предприятията считат, че са добре подготвени; административните служители – 52% ; финансисти – 41%; търговци – 36%. Дефицит в знанията има за всички позиции, като най-голям е при оперативните специалисти и технолозите, квалифицираните работници и мениджърите.
Специалистите по поддръжка и специалисти се подбират от кадрите, завършващи техническите университети в София, Варна и Габрово.
За специалисти по качеството се набират работници, завършили ТУ-София, ХТМУ-София, ВИ по хранително-вкусова промишленост - Пловдив.
За специалистите по персонала и административните служители, предпочитанията са за УНСС-София, НБУ, Бургаски свободен университет.
Финансисти и търговци – УНСС, Стопанска академия Свищов, СУ, БСУ; юристи - приоритетно се назначават завършилите СУ. Квалифицираните работници обикновено са завършили професионални училища.
Според анкетираните мениджъри от БСК най-големият дефицит в знанията и уменията на дипломиралите се от професионалните и висшите училища млади специалисти са:
познания за бизнеса, пазара и конкурентите (52%);
умения да се справя с проблеми и конфликти (52%);
познания за процеси и технологии (49%);
умения да планира и организира (42%);
умения за работа с инструменти, машини и съоръжения (34%).
Дефицитите са, както в ключовите, така и в специализираните компетенции. Индикатор за ефективността на образованието трябва да бъде реализацията на завършилите на пазара на труда. Въз основа на отговорите на анкетираните относно предпочитанията за назначаване на кадри на определен университет или колеж е направен своеобразен рейтинг на университетите.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048