EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кодак излиза от фалита

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кодак излиза от фалита

mail18:00 | 26.08.2013прегледи 692 коментарикоментари 0


Компанията за фотографски материали Ийстман Кодак (Eastman Kodak), някога един от световните лидери в сектора, получи разрешение от съда да се преструктурира и да излезе от процедурата при фалит, предадоха информационните агенции.
Според плана, одобрен от съда, компанията ще се специализира в печата на рекламни и опаковъчни стоки. Кодак ще започне да излиза от процедурата за защита срещу кредитори при фалит и да изпълнява плана на 3 септември 2013 година.
Заради постигнатото споразумение много от бившите служители на компанията ще бъдат лишени от пенсии и медицински застраховки, а инвеститорите ще могат да получат само малка част от средствата, вложени в компанията, посочи съдът.
Кодак поиска защита при фалит през 2012 година, тъй като не успя да се адаптира към съвременните условия на бизнеса за фотографско оборудване и материали. През декември миналата година компанията трябваше да продаде около 1100 свои патента за технологии за цифрова обработка на изображения на консорциум от 12 компании за 525 млн. долара. Получените средства бяха похарчени за изплащане на кредити.

Ийстман Кодак е основана през 1881 година в американския град Рочестър, щата Ню Йорк, от изобретателя Джордж Ийстман и бизнесмена Хенри Стронг. За периода на съществуването си компанията се утвърди като водещ производител на фотографска техника, чиято продукция бе популярна в цял свят. Кодак започна да изпитва сериозни финансови затруднения с широкото разпространение на цифровите фотоапарати.
През 2004 г. заради намалялото търсене компанията се отказа от продажбата на лентови фотоапарати, а след това - и на фотографски ленти. В опит да промени бизнес стратегията си Ийстман Кодак инвестира значителни средства в развитие на цифровите технологии, но не успя да задържи позициите си на съвременния пазар на цифрови фотографски принадлежности и материали.

 


Тагове: Кодак, фалит
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990