EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Кодак излезе от фалита

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кодак излезе от фалита

mail15:00 | 10.09.2013прегледи 579 коментарикоментари 0


Компанията за фотографски материали Кодак (Eastman Kodak), някога един от световните лидери в сектора, завърши преструктурирането си и излезе от фалит, предаде ИТАР-ТАСС. "Това важно събитие се случи в (...) навечерието на 125-тата годишнина от получаването на патента за производство на лентови фотоапарати от Джордж Ийстман", посочи централата на компанията.
Кодак поиска защита при фалит през 2012 година, тъй като не успя да се адаптира към съвременните условия на бизнеса за фотографско оборудване и материали. В средата на август съдът одобри плана й за излизане от процедурата по фалит. Сега компанията планира да се специализира в проекти в сферата на високотехнологичния печат, производство на висококачествени киноленти, рекламни стоки, части за смартфони и таблети.
През декември миналата година Кодак трябваше да продаде около 1100 свои патента за технологии за цифрова обработка на изображения на консорциум от 12 компании за 525 млн. долара. Получените средства бяха похарчени за изплащане на кредити. Ийстман Кодак е основана през 1881 година в американския град Рочестър, щата Ню Йорк, от изобретателя Джордж Ийстман и бизнесмена Хенри Стронг. За периода на съществуването си компанията се утвърди като водещ производител на фотографска техника, чиято продукция бе популярна в цял свят. Кодак започна да изпитва сериозни финансови затруднения с широкото разпространение на цифровите фотоапарати. През 2004 г. заради намалялото търсене компанията се отказа  от продажбата на лентови фотоапарати, а след това - и на фотографски ленти. В опит да промени бизнес стратегията си Ийстман Кодак инвестира значителни средства в развитие на цифровите технологии, но не успя да задържи позициите си на съвременния пазар на цифрови фотографски принадлежности и материали.

 


Тагове: Кодак, фалит
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1966